Доступність посилання

ТОП новини

Рішення про камери на виборчих дільницях голова ЦВК вважає політичним


Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал вважає політичним рішенням прийнятий Верховною Радою закон про відеоспостереження на виборчих ділянках під час виборів. Про це він заявив в інтерв’ю газеті «КоммерсантЪ-Украина».

«З’явилася нова обставина – законодавчо вирішено питання про організацію так званого відеоспостереження на виборах. Відповідний закон я поки що детально не вивчав, оскільки він ще не підписаний Президентом, хоча натякають, що найближчим часом це може статися. З урахуванням цієї додаткової обставини про стовідсоткову готовність до виборів я на даний момент сказати не можу! Згідно з новоприйнятим законом, ЦВК повинна бути розпорядником відповідних бюджетних коштів (993,6 мільйона гривень – ред.). До речі, звертаю увагу — з якою легкістю з’явився цей майже мільярд гривень, тоді як ми ще якихось пару місяців назад просили належним чином профінансувати вибори», – сказав Шаповал.

«Це свідчить про те, що рішення про виділення таких грошей було виняткове політичним. На якому рівні воно було прийняте, мені важко судити. Ймовірно, такі рішення ухвалюються на досить високому рівні. Я не задоволений тим, що ЦВК в цьому питанні була, по суті, поставлена перед фактом. З нами ніхто не радився, хоча я і не претендую на те, щоб давати технічно обґрунтовані консультації, але було б непогано, якби ЦВК наперед поінформували», – зазначив голова ЦВК.

За його словами, процес відеоспостереження не можна оцінити однозначно. При цьому він бачить і позитивний момент: візуальне спостереження, додаткові контрольні можливості публічного характеру, хоча підрахування голосів випадає за рамки відеоспостереження.

4 липня Верховна Рада України внесла зміни до державного бюджету на 2012 рік щодо виділення коштів на оснащення виборчих ділянок системами відеоспостереження. 2 липня, Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що під час виборів до Верховної Ради України на виборчих ділянках встановлять 34 тисячі відеокамер для спостереження за ходом голосування. Опозиція стверджує, що відеоспотереження на дільницях підірве демократичність виборів та має на меті залякати виборців.
XS
SM
MD
LG