Доступність посилання

ТОП новини

США наклали санкції на китайські та іракські банки, що співпрацюють з Іраном


Президент США Барак Обама
Президент США Барак Обама
Сполучені Штати наклали санкції на китайські та іракські банки, які, на думку Білого дому, допомагають владі Ірану обходити міжнародні санкції. За словами представників американської адміністрації, остання хвиля санкцій відкриває фінансові інституції, які допомагають «відчайдушним спробам іранського режиму» дістатися до світових фінансових ринків, щоб здобути ядерну зброю.

Під дію американських обмежень потрапили китайський банк «Кунлун» та іракський ісламський банк «Елаф», яких Вашингтон підозрює у співпраці з Тегераном. Про це повідомив Девід Коен, заступник міністра фінансів США, який відповідає за фінансову розвідку й боротьбу проти фінансування тероризму.

Ми сподіваємося, що сьогоднішні дії матимуть охолоджуючий ефект на спроможність обох банків проводити операції по світу
Девід Коен
«Ми сподіваємося, що сьогоднішні дії матимуть охолоджуючий ефект на спроможність обох банків проводити операції по світу, бо світові банки будуть знати, що ці два банки свідомо співпрацювали з певними іракськими банками», – заявив заступник міністра.

Він додав, що санкції проти іракського і китайського банку мають послужити попередженням для інших банків в усьому світі, щоб вони не мали справи з іранським режимом.

Якщо ви надаєте фінансові послуги певним іранським банкам, якщо ви їм допомагаєте, ви наражаєтесь на американські санкції
Девід Коен
«Послання до банків у всьому світі має бути зрозумілим. Якщо ви надаєте фінансові послуги певним іранським банкам, якщо ви їм допомагаєте, ви наражаєтесь на американські санкції, і не має значення, де ви розташовані», – попередив представник американської адміністрації.

Також Девід Коен повідомив, що Сполучені Штати поширюють санкції на закупівлю продукції іранської нафтової промисловості. Заборону на закупівлю нафти підтримали і європейські країни, які наклали ембарго на іранську нафту. Заборона на закупівлю іранської нафти є чинною від 1 липня і є відповіддю на тривалі спроби Тегерана здобути ядерну зброю.

Також Захід намагається переконати інших важливих торговельних партнерів Ірану на сході, щоб і вони вплинули на Тегеран. Зокрема, Вашингтон намагається переконати у цьому Індію, Китай та Південну Корею.

У Вашингтоні говорять, що санкції вже досягли певного ефекту, бо неможливість продати свій головний експортний продукт головним покупцям уже призвела до фінансових труднощів режиму. Зокрема, зменшився курс національної валюти.

За нашими підрахунками, ріал втратив 38% вартості упродовж року
Бен Родс
«За нашими підрахунками, ріал втратив 38% вартості упродовж року, тобто від того часу, коли ми вирішили посилити санкції», – сказав Бен Родс, заступник радника з Національної безпеки з питань стратегічної комунікації.

В Ірані дії американської адміністрації називають «сміховинними». Президент країни Махмуд Ахмедінеджад заявив, що замість нафти Іран повинен продавати більше переробленої продукції. А щодо ядерної зброї, то за словами іранського лідера, Іран як розробляв, так і розробляє лише використання мирного атому.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG