Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд страхує Президента від імпічменту


Київ – Конституційний Суд визнав конституційним обмеження депутатської недоторканності та збереження звання Президента, навіть якщо особа була усунута з посади в порядку імпічменту. Експерти вважають, що рішення про скасування депутатської недоторканності відповідає передвиборним намірам Партії регіонів. Утім, самі народні обранці не впевнені, що закон про обмеження депутатського імунітету набуде чинності.

Конституційний Суд визнав такою, що відповідає Основному законові, норму законопроекту, що обмежує депутатську недоторканність. Він передбачає, що депутат не може бути затриманий чи заарештований до набуття чинності обвинувального вироку суду щодо нього.

Чинна редакція Конституції передбачає, що народний депутат не може бути, крім того, також притягнутий до відповідальності без згоди Верховної Ради.

Депутатська недоторканність: без шансів на ухвалення?

За словами члена парламентського комітету з питань регламенту, депутата-нашоукраїнця Юрія Гримчака, таким чином процедура притягнення депутатів до відповідальності значно спрощується.
Зараз є така депутатська солідарність, коли люди розуміють, що сьогодні опозиція а завтра влада може постраждати
Юрій Гримчак

«Зараз є така депутатська солідарність, коли люди розуміють, що сьогодні опозиція, а завтра влада може постраждати. І тому не давали згоди», – зауважує Юрій Гримчак про особливості депутатської недоторканності.

Проте депутат-опозиціонер сумнівається, що зміни про обмеження депутатського імунітету будуть внесені до Конституції.

«За цей законопроект треба набрати 300 голосів на цій сесії і 300 – на наступній. А там зайде 225 мажоритарників, котрі майже стовідсотково голосувати за цей законопроект не будуть», – зазначає Юрій Гримчак.

Політтехнолог Віталій Бала вважає, що навіть у разі обмеження імунітету
депутатство залишатиметься привабливим як інструмент додаткових можливостей. За його словами, «порівняно з іншими громадянами, за депутатами все одно залишається багато привілеїв».

Янукович злякався імпічменту?

Представники опозиції неодноразово наголошували, що за президентства Віктора Ющенка Партія регіонів вимагала скасування імунітету як для депутатів, так і для Президента. Однак регіонали кажуть у відповідь, що Конституційний Суд у 2010 році заборонив обмеження президентського імунітету.

Тепер Конституційний Суд з подачі Партії регіонів ухвалив чергове рішення на користь глави держави. Відповідно до чинної норми, звання Президента охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки глава держави не був усунутий з посади в порядку імпічменту. Утім, Конституційний Суд дозволив вилучити тезу про імпічмент із тексту Основного закону.

Вчений-правник Віктор Мусіяка називає таке рішення Конституційного Суду «дикістю».

«Ну, як можна зберігати за людиною звання Президента, якщо він – злочинець?! Якщо його усунули із посади в порядку імпічменту – як це до нього звертатися і надалі «пане Президенте», – обурюється Віктор Мусіяка.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов відмовився від коментарів із приводу того, навіщо потрібна така новація. Натомість депутат-нашоукраїнець Юрій Гричмчак зауважив, що опозиція у новому парламенті має намір ініціювати імпічмент Президентові Віктору Януковичу з метою усунення його з посади.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG