Доступність посилання

ТОП новини

Таліби засуджують визнання мережі Хаккані терористичною у США


Забігулла Муджагід, уже багато років незмінний речник афганських талібів. Фото 2008 року
Забігулла Муджагід, уже багато років незмінний речник афганських талібів. Фото 2008 року
Ісламістський рух «Талібан» в Афганістані засудив у суботу рішення Сполучених Штатів Америки визнати терористичною організацією екстремістську мережу Хаккані. Як заявив речник талібів Забігулла Муджагід, в Афганістані не існує ніякої окремої організації з назвою «Хаккані», а всі командири й бійці цієї мережі віддано виконують накази провідника «Талібану» мули Омара.

У США Державний департамент підтвердив у п’ятницю, що мережа Хаккані з прикордонних регіонів Пакистану й Афганістану визначена як терористична організація. За цим повідомленням, державний секретар США Гілларі Клінтон, перебуваючи того у Владивостоці в Росії на саміті організації Азійсько-Тихоокеанської співпраці, підписала звіт для Конгресу, в якому мовиться, що ця мережа відповідає критеріям терористичної організації. Відтак санкції проти неї набудуть чинності 14 вересня.

У США цю мережу, названу за ім’ям її засновника й керівника Джалалуддіна Хаккані, пов’язують із низкою гучних нападів в Афганістані, серед яких напад на готель під Кабулом у червні, захоплення частини Кабула у квітні чи напад на посольство США в Кабулі у вересні минулого року.

Дотепер США, визнавши терористами кількох окремих діячів цього угруповання, утримувалися від визнання терористичною всієї мережі, пов’язаної з ісламістським рухом «Талібан», щоб не зривати намагань влади Афганістану нав’язати мирні контакти з талібами.
XS
SM
MD
LG