Доступність посилання

ТОП новини

Законопроект про наклеп: влада відступає під тиском журналістів?


Журналісти та громадські активісти протестують проти закону про наклеп, Київ, 1 жовтня 2012 року
Журналісти та громадські активісти протестують проти закону про наклеп, Київ, 1 жовтня 2012 року
Київ – Понад триста українських журналістів з білими папірцями у руках протестували в понеділок у Києві проти розгляду Верховною Радою закону про наклеп. Політики пообіцяли, що у вівторок, 2 жовтня, відхилять такий законопроект, але активісти готуються до нового протесту.

Перше жовтня, десята година ранку. До будівлі комітетів Верховної Ради, де має засідати узгоджувальна рада, зібралися журналісти. Вони тримали в руках білі папірці й плакати з гаслами «Ні – закону про наклепи! Так – свободі слова!».

Близько одинадцятої години учасників акції протесту побільшало, до журналістів долучились правозахисники й письменники. У цілому, нинішня акція зібрала понад 300 осіб.

Головний редактор видання «Лівий берег» Соня Кошкіна на своїй сторінці в Facebook дивується, що на акцію прийшло не так багато людей, попри те, що її активно рекламували в соціальних мережах. «Пересічні люди продовжують думати, що закон їх не стосується»,– пише Кошкіна.

300 учасників – багато це чи мало, цікавлюся у керівника Бюро журналістських досліджень, одного з ініціаторів нинішнього пікету журналістів Єгора Соболєва. Головне не кількість, а якість, каже він.

Прийшли люди з усіх видань: олігархічних, владних, незалежних, з усіх куточків країни
Єгор Соболєв

«Триста журналістів у будь-якій країні – це страшна сила! Нині ж на пікет прийшла журналістська еліта, телевізійні обличчя, головні редактори видань і топ-репортери. Прийшли люди з усіх видань: олігархічних, владних, незалежних, з усіх куточків країни», – зазначає Соболєв

Парламентарі: гра на випередження чи підтримка журналістів?

Близько дванадцятої години колеги з інформаційних агенцій, які висвітлювали засідання узгоджувальної ради, повідомили, що у вівторок, 2 жовтня, закон про наклеп розглядатиме парламентська сесія.

Ми почнемо роботу 2 жовтня пропозицією про зняття з розгляду цього законопроекту, щоб поставити на цьому велику жирну крапку
Володимир Литвин

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив: «Ми почнемо роботу 2 жовтня пропозицією про зняття з розгляду цього законопроекту, щоб поставити на цьому велику жирну крапку».

Постійний представник Президента в парламенті, регіонал Юрій Мірошниченко також наголосив, що депутати мають відхилити законопроект про наклеп. Ухвалення такого закону неприпустиме, особливо в умовах неусталеної демократії, заявив Мірошниченко, який сам у першому читанні голосував за документ.

Законопроект про наклеп: що далі?

Спершу політики, можновладці ніби йдуть на поступки, але пізніше роблять так, як хотіли робити від самого початку
Єгор Соболєв

Попри подібні заяви, Єгор Соболєв вважає, що журналістській спільноті розслаблятися зарано. «Тепер парламент має проголосувати за те, що законопроект відкликає його автор. Начебто ми отримали це рішення, спікер оголосив, що воно буде голосуватись. Але з цією владою треба бути дуже обережним! Спершу політики, можновладці ніби йдуть на поступки, але пізніше роблять так, як хотіли робити від самого початку», – наголосив Соболєв.

Наступна акція проти законопроекту про наклеп відбудеться навпроти Верховної Ради у вівторок, 2 жовтня, зранку.

Тим часом автор законопроекту про наклеп, народний депутат з Партії регіонів Віталій Журавський, який хоч і заявив, що відкликає свій законопроект, все ж обіцяє згодом повернутися до своєї ініціативи. Він пояснює це наявністю у суспільстві відповідного запиту – можливостей зупинити брехню легальними методами.

Законопроект про наклеп різко критикували омбудсмен України, міжнародні журналістські й правозахисні організації (Українська Гельсінська група, «Міжнародна амністія», Європейська федерація журналістів та інші).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG