Доступність посилання

ТОП новини

«Росія пропонує Молдові відмовитись від об’єднання з Придністров’ям» – експерт


Київ – У четвер в Києві міжнародна група експертів представила аналітичний звіт з придністровської проблеми. Україна є одним з ініціаторів переговорів по Придністров’ю за участю всіх зацікавлених сторін, активним учасником переговорів, тож інтерес до звіту викликав велике зацікавлення у політологів і дипломатів.

Самопроголошена Придністровська Республіка існує на геополітичній мапі Європи понад 20 років. Але лише в останні два роки у Молдови, України, країн ЄС з’явилися реальні важелі для вирішення придністровського конфлікту, зазначив експерт молдовського Інституту розвитку Ніку Попеску. І починати «відлік надії» він радить із 2010 року, коли Канцлер ФРН Анґела Меркель запропонувала залучити Росію до системи європейської безпеки, та з приходу до влади у Тирасполі (2011 року) прозахідного Євгена Шевчука.

Щодо України, то, як поінформував міністр закордонних справ Костянтин Грищенко українських послів на щорічній нараді, мирне вирішення проблеми Придністров’я та спрямування міжнародних зусиль на підтримку територіальної цілісності Молдови – це один з пріоритетів головування України в ОБСЄ наступного року.

До того ж, у своєму Twitter Грищенко доволі часто пише про важливість для України сприяти розв’язанню «заморожених конфліктів», які, на його думку, гальмують нормальний розвиток і окремих держав, де ці конфлікти наявні. і регіону у цілому.

«Ми підтримали спільні дії Молдови та держав ЄС по придністровській проблематиці, після чого придністровські експортери почали реєструватись у державних органах Молдови. Це поліпшило економічний вимір співпраці між Кишиневом і Тирасполем», – вважає міністр.

Економічний вимір конфлікту

На поглиблення економічних стосунків та продовження політичного та дипломатичного діалогу сподівається і Молдова. Її прем’єр-міністр Владімір Філат у розмові з Радіо Свобода повідомив, що в Кишиневі сподіваються знайти спільну мову з Тирасполем та її новим керівництвом, яке демонструє готовність розв’язувати наявні проблеми за столом переговорів.
Ми вчимось довіряти одне одному і готові обговорювати конкретні шляхи подолання придністровського конфлікту
Владімір Філат

«Після моєї зустрічі з Шевчуком цього року в Одесі, я хочу повідомити: спілкування було конструктивним, діловим, таким, що базується на реальному баченні ситуації. А отже, ми вчимось довіряти одне одному і готові обговорювати конкретні шляхи подолання придністровського конфлікту», – наголосив Філат.

Про наміри поглиблювати економічну співпрацю та активізувати політичний діалог між Тирасполем і Кишиневом на весняній конференції у Мюнхені говорив і придністровський лідер Євген Шевчук.

Тирасполь визнає наявність серйозних економічних проблем у Придністров’ї: так, за даними його адміністрації, борг придністровців російському «Газпромові» перевищив три мільярди доларів США (на середину поточного року). До того ж, три чверті бюджету самопроголошеної республіки тим чи іншим чином залежать від російських субсидій. І лідери Придністров’я не проти зменшити залежність від російських інвестицій та енергоносіїв, вважає молдовський політолог, експерт київського Інституту світової політики Леонід Літра.

Росія проти євроінтеграції Молдови і пропонує знижки на газ – Перепелиця

Молдовські фахівці вважають, що говорити про об’єднання Придністров’я з Молдовою зарано. Цей процес має йти «знизу догори». Але, словами Літри, «на сьогодні лише 5 відсотків мешканців Молдови турбує придністровський конфлікт, а в Придністров’ї більша частина населення боїться насильницького приєднання».

До того ж, за словами фахівців, не можна забувати і про специфічну позицію Росії у придністровському конфлікті. Кремль не зацікавлений в об’єднавчих процесах, оскільки боїться втратити свій військово-економічний «форпост» на Дністрі, про що свідчить нещодавнє призначення «політичного яструба» Дмитра Рогозіна на посаду представника Росії по Придністров’ю. Його риторика доволі агресивна, принаймні, Рогозін не приховує, що його завдання на посаді – зберегти придністровський регіон під впливом Росії.
Росія пропонує Молдові відмовитись від об’єднання з Придністров’ям, від європейської інтеграції
Григорій Перепелиця

Так вважає і київський політолог Григорій Перепелиця. «Росія пропонує Молдові відмовитись від об’єднання з Придністров’ям, від європейської інтеграції, і пропонує Кишиневу за це химерні знижки на 30 відсотків за газ. Відтак, пан Рогозін дбає за збереження Придністров’я у зоні «русского мира», під ковпаком Кремля», – каже експерт.

Але і українські, і молдовські експерти впевнені, що переговорний процес між Кишиневом і Тирасполем пройшов «точку неповернення», а відтак, за кілька років територіальна цілісність Молдови може бути відновлена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG