Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Дніпропетровська заявляють про «діоксинову» загрозу від котельні


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську жителі одного з мікрорайонів виступають проти будівництва котельні на заводі з переробки кукурудзи. Вони разом з активістами екологічної громадської організації побоюються: новий об’єкт буде викидати в повітря шкідливі речовини, зокрема, діоксини. Громадські слухання щодо будівництва котельні вже були, однак у міській раді називають їх протизаконними. Між тим фахівці, які робили екологічну експертизу проекту, запевняють, що ніякої загрози немає.

Жителі мікрорайону «Південний» кажуть: особливе обурення викликало те, як проводились громадські слухання щодо проекту тієї котельні. Їх організували на території самого підприємства, куди зайти може не кожен. Серед учасників більшість складали працівники того самого заводу. Представників санстанції і міської ради не було. Таким чином, підозрює керівник ініціативної групи мешканців Сергій Петухов, організатори намагались приховати якісь дані про майбутній об’єкт.

Ми вирішили не мовчати, ми обурились цьому. Підприємство, приховуючи правду, не йде на контакт з людьми
Сергій Петухов
«Ми вирішили не мовчати, ми обурились цьому. Підприємство, приховуючи правду, не йде на контакт з людьми», – заявив Сергій Петухов.

«Зайшовши до зали, я спитала: хто проживає в нашому мікрорайоні? Підняли руки тільки двоє. Це більше було схоже не на громадські слухання, а на виробничу нараду. Нам погрожували: сядьте і слухайте, або вийдіть, а якщо не вийдете, ми вас винесемо. Нас це обурило і на знак протесту ми залишили залу», – розказала мешканка мікрорайону Ніна.

Котельня «вироблятиме» отруту?

Жителі дізнались: котельня працюватиме на двох ресурсах – вугіллі і відходах переробки кукурудзи. У трубі для викидів, підозрюють люди, продукти згоряння того й іншого будуть змішуватись і утворювати отруту. Керівник міської організації «За право громадян на екологічну безпеку» Наталя Кожина підтверджує: справді, така ймовірність існує.

Велика загроза, що будуть утворюватись діоксини, вони пов’язані зі спалюванням органіки при певних температурах
Наталя Кожина
«У процесі отримання крохмалю кукурудза проходить стадію замочування у розчині соляної кислоти, з неї витискається все, що можливо, а далі гранульовані відходи йдуть на спалювання. Велика загроза, що будуть утворюватись діоксини, вони пов’язані зі спалюванням органіки при певних температурах», – розповіла представник організації.

Тим часом у міській раді називають громадські слухання щодо котельні недійсними. Начальник управління охорони навколишнього природного середовища Олег Семенко вимагає від організаторів провести нове обговорення з мешканцям і фахівцями.

У міські органи ніяких попереджень про громадські слухання не надійшло
Олег Семенко
«У міські органи ніяких попереджень про громадські слухання не надійшло. На наші вимоги подати документи – ніяких протоколів за фактом проведення у мене на руках немає. Маленька брехня породжує великі підозри», – заявив Олег Семенко.

Об’єкт екологічно безпечний – фахівець

На самому підприємстві Радіо Свобода ситуацію не прокоментували. Натомість в екологічній асоціації «Зелений світ», яка за замовленням заводу робила екологічну експертизу проекту, інформацію про небезпеку відкидають. Виконавчий директор асоціації Олексій Ангурець сказав Радіо Свобода: котельня буде цілком безпечною. Громадські ж слухання, каже він, провели, як належить, – попередивши районну раду.

Ми провели експертизу щодо небезпеки і можемо сказати: керівництво заводу тепер зупинилось на сучасному, більш екологічно безпечному варіанті
Олексій Ангурець
«Ми провели експертизу щодо небезпеки і можемо сказати: керівництво заводу тепер зупинилось на сучасному, більш екологічно безпечному варіанті. Ми наголосили: там має використовуватись вугілля вищої категорії, від якого найменше викидів в атмосферне повітря. Ми також звернули увагу на те, щоб вони оптимізували використання біопалива. Відходи, які зараз продають, вони можуть використовувати як пальне для цієї котельні. З екологічної точки зору, це краще, це мінімізація впливу на атмосферне повітря», – зазначив Олексій Ангурець.

2007 року жителі Дніпропетровська вже заявляли, що завод з переробки кукурудзи становить загрозу довкіллю, і пікетували підприємство. Керівництво заводу називало ті акції замовними.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG