Доступність посилання

ТОП новини

Новий рік Німеччина розпочала з гучного діоксинового скандалу


У Німеччині набирає обертів діоксиновий скандал. 150 тисяч тонн тваринного корму, який містив діоксин, призвели до забруднення величезної кількості свинини й продукції птахоферм. Проти виробника корму – однієї північнонімецької фірми – порушено кримінальну справу. Лунають вимоги про запровадження ретельнішого контролю харчової галузі.

Слідчим відносно швидко вдалося встановити походження забрудненого тваринного корму. Як з’ясувалося, фірма Harles und Jentzsch, що має свою штаб-квартиру у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн, продала понад двом десяткам інших підприємств близько трьох тисяч тонн забрудненої діоксином молочно-жирної кислоти, яка необхідна для виробництва тваринного корму. Згодом уже забруднений діоксином тваринний корм отримали понад тисячу аграрних підприємств, що призвело до забруднення їхньої продукції – яєць та м’яса.

Нині в Німеччині відбувається потужна акція вилучення з прилавків крамниць забрудненої продукції. Певна кількість її, однак, уже була продана або перероблена в інших харчових продуктах.

Експерти заспокоюють, що в незначній кількості діоксин не становить загрози для здоров’я. У великій дозі ця речовина сприяє, однак, розвитку онкологічних захворювань.

Отже, розслаблятися не доводиться, зауважив токсиколог із компанії Univer Томас Гаар. «Тут справжня проблема. Таке занепокоєння, викликане діоксиновим скандалом, є небезпідставним. Накопичення цієї речовини в організмі людини впродовж тривалого часу може мати негативні наслідки. У будь-якому разі діоксин – це не харчовий продукт, а отрута. Тому слід стежити, щоб він не потрапляв у харчі», – сказав Гаар.

Про всяк випадок у Німеччині нині оприлюднені навіть номери партій забруднених яєць. Розпізнати партію можна за номером, видрукованим на кожному окремому яйці.

Тим часом фірма Harles und Jentzsch, яка стоїть на початку діоксинового ланцюга, опинилася на межі банкрутства. «У нас величезна депресія, і ми, чесно кажучи, можемо закриватися», – цитують інформаційні агентства керівника фірми Клауса Фосса.

За його словами, забруднення діоксином – це поодинокий випадок, про який підприємство повідомило саме. Мовляв, забруднена діоксином кислота, яка призначалася для виробництва технічних мастил, помилково потрапила в ланцюг виробництва тваринного корму. І надалі не з’ясованим залишається питання, як діоксин потрапив у саму кислоту.

Слідчі не виключають кримінальних мотивів

Слідчі, які займаються цією справою, не виключають, що за інцидентом криються кримінальні мотиви. Прокуратура поки що утримується від остаточних висновків. «Як все це могло трапитися? Коли ми матимемо відповідь на це запитання, тоді ми зможемо назвати відповідальних, можливо, винних, можливо, тих, хто діяв навмисно, за що буде змушений відповісти перед законом», – сказав прокурор Фрідріх-Ґергард Відувілт.

Компанії Harles und Jentzsch тепер загрожує не лише судовий процес, але ще й вимоги про виплату відшкодування. Союз німецьких фермерів закликав своїх членів висувати такі вимоги до виробників тваринного корму. Адже нині заблоковано понад тисячу аграрних підприємств по всій Німеччині. За підрахунком генерального секретаря фермерського союзу Гельмута Борна, сума відшкодування може сягнути мільйонів, оскільки вимушений простій однієї ферми коштує її власнику від 10 тисяч до 20 тисяч євро.

Діоксин із Німеччини, ймовірно, потрапив також за межі країни. За даними Єврокомісії, понад 130 тисяч підозрілих яєць отримала нідерландська харчова промисловость. Один із речників Єврокомісії повідомив, що ці яйця не продавалися в роздрібній торгівлі. Не з’ясованим залишається, на виробництво якої продукції їх пустили і чи вони справді були забруднені діоксином.

Щоб унеможливити подібні скандали в майбутньому, в Німеччині тепер лунають вимоги про запровадження ще суворішого контролю в харчовій галузі. Самі контролери сумніваються, що таку вимогу вдасться швидко реалізувати. Причина: не вистачає працівників. Як повідомив голова Федерального союзу контролерів харчової галузі Мартін Мюллер, для налагодження справді ефективної контрольної системи потрібно ще півтори тисячі експертів, а їх немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG