Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднана Європа протестує


Брюссель – У середу протягом дня багато країн Європейської співдружності будуть жити в уповільненому ритмі. У столицях та великих містах відбудеться широкомасштабний одноденний страйк. Це – так званий Європейський день за робочі місця, солідарність та проти політики заощаджень. Листоноші, освітяни, медики, студенти, залізничники, – представники практично кожної професії вийдуть на вулиці об’єднаної Європи захищати свої права. У Брюсселі частково працюватимуть лише транспортники, однак, тільки для підвезення маніфестантів до центру міста та до кварталу євроустанов.

Найбільші загальнонаціональні акції протесту, що обіцяють паралізувати держустанови, всі основні галузі економіки, транспорт і сферу послуг, відбудуться у країнах південної Європи. Саме іспанці, португальці, греки та італійці потерпають від наслідків кризи та політики заощаджень найбільше. Проте вуличних маніфестантів із вимогами справедливості та припинення скорочень робочих місць, зарплат і соціальних виплат можна буде побачити у різних куточках Європейській співдружності.

Європейська конфедерація профспілок, яка організовує сьогоднішню акцію незгоди, тим часом заявляє, що координувати страйки по всій Європі дуже складно, тож форми протесту в кожній із держав ЄС будуть різні.

Підтвердили наміри вивести людей на вулиці й профспілки Польщі, Словенії, Румунії, Чеської Республіки та інших країн Східної Європи.

Заходи заощаджень економіку тільки погіршили

Відстоювати право на роботу та сказати «ні погіршенню рівня життя» протестувальники Нідерландів, Німеччини, Франції вже прибули аж до Брюсселя, де ухвалюються болючі та непопулярні рішення загальноєвропейського значення. Головні акції протесту мають відбутися перед спорудою Європейської комісії, а також перед кількома посольствами, насамперед, Німеччини – цієї країни-рекордсмена з економії видатків, яка вимагає подібних заходів від усіх інших держав-партнерів.

Бернадет Сеґоль, генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок, звертаючись до урядів та керівників держав ЄС, каже, що ситуація дуже погіршилася, настав час діяти та повернутися обличчям до простих громадян.

«Нині настав час віддати пріоритет створенню робочих місць та зростанню економіки. Заходи, які застосовувалися дотепер, – зокрема, стратегія заощаджень, – всі провалилися. Ми опинилися у жахливій ситуації. Керівникам слід змінити підхід, у центрі якого має опинитися зайнятість та зростання», – каже голова Європейської конфедерації профспілок.

У євроустановах пошуки шляхів економічного зростання й створення нових робочих місць тривають вже давно, однак без відчутних результатів. Щодня у Євросоюзі величезна кількість людей залишається без роботи, заводи та фабрики закриваються, середні та малі підприємства банкрутують, а на тих, що продовжують існувати, скорочуються зарплати та соціальні виплати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG