Доступність посилання

ТОП новини

До Держдуми Росії подали «відповідь на акт Магнітського»


До Державної думи Росії сьогодні подали законопроект про заходи впливу на «осіб, причетних до порушень прав громадян Росії», що задуманий як відповідь на «акт Магнітського» у США.

Проект стосується громадян США, які, на думку авторів документу, порушили права росіян чи вчинили злочини проти громадян Росії. Документ пропонує скласти перелік таких американців, яким мали б заборонити в’їзд до Росії. Також пропонується зупинити діяльність на території Росії юридичних осіб, підконтрольних цим людям.

Як очікують, Держдума розгляне законопроект у першому читанні вже завтра.

Попередніми днями в Росії вже вкотре різко критикували США за так званий «акт Магнітського» і погрожували заходами у відповідь, зокрема, складенням «чорного списку» і відмовами у візах.

У США Сенат Конгресу США схвалив минулого тижня запровадження санкцій проти російських посадовців, що їх вважають причетними до смерті в попередньому ув’язненні російського юриста Сергія Магнітського, який викривав корупцію на високих рівнях у Росії. Законопроект передбачає суворі обмеження на видачу віз до США таким посадовцям і замороження їхніх активів у США. Палата представників Конгресу вже схвалила такий законопроект минулого місяця. Як очікують, президент США Барак Обама підпише його, надавши сили закону, ще до кінця року.

Водночас той самий американський законопроект передбачає лібералізацію торговельних відносин із Росією – надання їй режиму «постійних нормальних торговельних відносин», тобто скасування щодо неї чинності дискримінаційної «поправки Джексона-Веніка». Про цей позитивний для Росії аспект документу в Москві не згадують.
XS
SM
MD
LG