Доступність посилання

ТОП новини

Інвесторам в Україні за Януковича «тепліше» не стало


Київ – Український уряд заявляє про намір покращити інвестиційний клімат цього року та збільшити приток капіталу до України. Утім методи, які він декларує, навряд чи переконають закордонних бізнесменів вкладати в Україну свої кошти, вважають економісти. Самі ж інвестори наголошують, що за попередні два роки роботи уряду, який формував Президент Віктор Янукович, стало тільки гірше.

Український уряд заявив про намір створити привабливий інвестиційний клімат у 2013 році, шляхом зменшення податкового тиску, дерегуляції економіки, спрощення дозволів для будівельної галузі, заявив прем’єр Микола Азаров. Він назвав пріоритетні галузі та призначив відповідальних за покращення інвестиційного клімату.

«Вже сьогодні ми почнемо розглядати практичні механізми активізації інвестиційної діяльності. Ми налаштовані створити такі умови, щоб в Україні було власне потужне сільськогосподарське машинобудування, щоб українські ІТ-інновації (інформаційні технології) впроваджувалися передовсім на вітчизняному ринку, – заявив прем’єр. – Українській промисловості потрібний потужний інвестиційний поштовх, зокрема – реалізація програм імпортозаміщення та скорочення негативного балансу зовнішньої торгівлі. Це особиста відповідальність першого віце-прем’єра Сергія Арбузова та міністра економіки Ігоря Прасолова».
Азаров обіцяє підняти ВВП
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Серед інвестиційних стимулів прем’єр назвав скорочення податку на прибуток, який з 1 січня зменшився до 19 %, а для окремих галузей став ще меншим. Микола Азаров доводить, що попередній уряд під його керівництвом вже розпочав політику покращення інвестиційного клімату.

Інвестори помітили не покращення клімату, а посилення влади та регуляції економіки

Проте самі інвестори позитивних змін не бачать. Ілля, один з керівників міжнародної компанії, що опікується інвестиціями в Україну, вважає, що влада має стимулювати середній бізнес, і відмовитися від виключної підтримки бізнесменів, наближених до влади.
В уряді залишилися самі представники Президента, олігархів – відтіснили у Верховну Раду

«Поки немає визначеності з тим, що відбувається, і куди рухається країна, ситуація з інвестиційним кліматом не зміниться, – каже він. – В уряді залишилися самі представники Президента, олігархів – відтіснили у Верховну Раду. Стабільність економіки більш-менш утримують, але ризики дуже високі. Жорсткою є регуляторна політика. Крім того – скоро вибори Президента. Не виключено, що політичними баталіями можуть розхитати економіку».

Зменшення податку на прибуток та інших зборів з бізнесу не допоможе залучити інвестора, доки він не побачить в Україні незмінні правила гри на багато років уперед, вважає економічний експерт Олександр Жолудь.
Іноземці мають бути впевненими, що не з’являться нові податки і збори, регуляторні акти, заборони на ведення бізнесу
Олександр Жолудь

«Прямі іноземні інвестиції – не нижчі, ніж були кілька років тому. Це приплив капіталу обсягом 4-7 мільярдів доларів на рік. Такі ж показники матиме і рік, що минув. Чому цей потік не зростає? Бізнес не впевнений, чи будуть незмінними правила гри на найближчі роки. Адже іноземний інвестор робить довгострокові вкладення, отримуючи перший прибуток за декілька років. Іноземці мають бути впевненими, що не з’являться нові податки і збори, регуляторні акти, заборони на ведення бізнесу», – каже експерт.

За різними рейтингами інвестиційної привабливості держав світу Україна посідає останні місця. Так само, як і за рівнем корупції у сфері ведення бізнесу.

Економісти Центру Разумкова, як приклад, наводять інвестиційну політику Польщі, яка, на відміну від України, послідовно підтримує не сировинні сектори та металургію, а інвестиції в галузі, які орієнтовані на попит всередині країни, а відтак, робить свою економіку малочутливою до світових криз. Під час кризи у 2008 році польська економіка зросла на 4,9%, тоді як вже після неї, у 2012 році, українська – не змогла вирости більше ніж на пів відсотка.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG