Доступність посилання

ТОП новини

Електронний земкадастр: землю продаватимуть в інтернеті?


Київ – З нового року в Україні запрацював електронний земельний кадастр – одна з передумов зняття мораторію на купівлю-продаж землі. У Держземагенстві вважають його одним зі своїх найбільших досягнень. Керівник відомства Сергій Тимченко переконує, що пересічні українці мають право знати всю інформацію про земельні ділянки, включаючи дані про власника. А експерти зазначають – запуск сайту із земельним кадастром не означає, що цей кадастр працює як належить.

Ще 2012 року Україна була однією з небагатьох європейських держав та єдиною пострадянською, яка не мала публічної кадастрової мапи. Втім, від нового року ситуація змінилася: тепер інформацію про земельні наділи у межах держави українці можуть отримувати на спеціальному веб-сайті, де відображається не лише цифрова карта України з межами областей, районів, населених пунктів, але й межі самих кадастрових ділянок з їх номерами, формою власності та цільовим призначенням. Окрім того, користувачам пропонують мапу з характеристиками ґрунтів (щоправда, їхній детальний опис поки відсутній).

У Державному агентстві земельних ресурсів нововведенням тішаться. Кажуть, аналогів таких документів жодне міністерство чи відомство в Україні нині не має. До того ж лише за перший тиждень року сайт відвідали більше 120 тисяч користувачів.

Високо оцінюють роботу електронного земельного кадастру і експерти Світового банку, наголошує голова Держземагенства Сергій Тимченко. Він також каже, що повна автоматизація кадастрово-реєстраційної системи пришвидшить реєстрацію земельних ділянок, подолає пов’язані з нею корупцію і черги, а також здешевить її з 225 до 199 гривень.

Персональні дані: за і проти

При цьому Сергій Тимченко не проти, щоб на мапі вказувалася інформація про власників та орендарів земельних ділянок, щоб були розсекречені їхні імена.

Закон про захист персональних даних на публічній кадастровій карті працювати не повинен
Сергій Тимченко
«Я вважаю, що закон про захист персональних даних на публічній кадастровій карті працювати не повинен. Думаю, мені безперешкодно вдасться протягнути і пояснити депутатам закон, щоб бодай до державних об’єктів це було написано», – пояснює очільник Держземагенства.

Між тим, фермер із Тернополя Петро Гадз, попри схвальне ставлення до електронного земельного кадастру в цілому, вважає пропозицію оприлюднення персональних даних зайвою і загрозливою.

Це буде небезпечно для ведення аграрного бізнесу, бо вони будуть контролювати, коли закінчиться договір, коли приїхати у те село і розбомбити господарство
Петро Гадз
«Якщо це буде відкрито, значить це буде тоді доступно для всіх. Навіть ті, хто не займаються землею, зможуть входити у базу, дивитися. Це буде небезпечно для ведення аграрного бізнесу, бо вони будуть контролювати, коли закінчиться договір, коли приїхати у те село і розбомбити господарство», – каже фермер.

Водночас деякі експерти припускають, що доступ до персональної інформації з Держреєстру може перерости у кримінальний бізнес, коли певні особи зможуть її продавати.

Що не так із земкадастром?

Натомість експерта з аграрних питань Володимира Жмуцького більше турбує не внесення персональних даних до електронного земкадастру (чого, на його думку, боятися не варто), а те, що він не функціонує.

Це все (сайт – ред.) картинка, це мультфільм. Його можна було запустити і 5, і 6 років тому
Володимир Жмуцький
«Це все (сайт – ред.) картинка, це мультфільм. Його можна було запустити і 5, і 6 років тому. Але головне, що дії, які відбуваються з землею, вони повинні посвідчуватися, – пояснює він. – Поки що ця процедура не діє. Цих центрів реєстраційних недостатньо».

При цьому Володимир Жмуцький не вважає, що користування електронним земельним кадастром виявиться надто складним для пересічної людини. У будь-якому разі всі охочі зможуть скористатися послугами спеціальних допоміжних організацій, передбачених Законом України «Про державний земельний кадастр», додає експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG