Доступність посилання

ТОП новини

«Злодії в законі» – інтернаціоналісти, які вподобали Україну


Київ – «Злодії в законі» нерідко нагадували про себе у бурхливих дев’яностих. Не втратили вони свого впливу і нині, стверджують українські експерти, коментуючи вбивство у Москві одного з найвідоміших на пострадянському просторі кримінальних авторитетів Аслана Усояна (Діда Хасана). Фахівці наголошують, що діяльність етнічних злочинних угруповань має інтернаціональний характер і Україна залишається однією із комфортних для них держав. Хоча, на відміну від дев’яностих років, «коронованих» мафіозі відтіснили на другі ролі політики і чиновники.

Хоч і не з першої спроби, але кіллерам вдалося досягти свого. Виживши після замахів 1998 року в Сочі та два з половиною роки тому в Москві, Дід Хасан усе-таки повторив шлях Япончика (В’ячеслава Іванькова) – попереднього «короля російської мафії», як його називали журналісти. Не зарадили Дідові Хасану ані численна охорона (яку складали, за даними московських видань, сотні високопрофесійних сек’юріті), ані постійна зміна автомобілів під час пересувань. Як і В’ячеслава Іванькова, Аслана Усояна вбили на виході з ресторану.

У насиченій різноманітними подіями біографії 75-річного Діда Хасана був, зокрема, і такий факт – спроба відвідати Україну у квітні 2010 року, невдовзі після зміни влади у державі. Про цю невдалу спробу стало відомо завдяки Департаменту зв’язків із громадськістю та міжнародної діяльності українського МВС. Далі Бориспільського аеропорту Києва Аслана Усояна українські чиновники не пустили. Гостя вислали за використання підроблених документів. Після прибуття до Москви і нетривалої розмови зі співробітниками департаменту кримінального розшуку МВС Росії Аслана Усояна відпустили.

Дід Хасан не виняток, із території України депортували кількох кримінальних авторитетів, котрі приїхали сюди з Росії. Зокрема, за повідомленням прес-служби Головного управління боротьби з оргзлочинністю МВС України, яке наводив телеканал «1+1», у червні минулого року вислали «авторитета» Едуарда Асатряна, відомого в кримінальних колах як Осетрина. І якщо вірити цим даним, він був одним із найближчих соратників Діда Хасана. За інформацією української міліції, Асатрян намагався «налагодити кримінальні та корупційні зв'язки, поширити на території України діяльність підконтрольних йому злочинних груп і таким чином перерозподілити сфери впливу у злочинному середовищі».

Українські умови для процвітання «злодіїв у законі»

Заступник голови комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віталій Ярема стверджував у коментарі Радіо Свобода, що «сьогодні в Україні є всі умови, щоб кримінальні авторитети процвітали». І щоб припинити це «нашестя криміналітету» з Росії та інших держав, треба передусім ухвалити нові закони.

В Росії існує законодавство, яке дозволяє правоохоронним органам боротися зі «злодіями в законі». А у нас такого законодавства немає.
Віталій Ярема
«Вплив «злодіїв у законі» (на події в Україні – ред.) залишився. І на сьогоднішній день він є більшим, ніж у Росії. Тому що в Росії існує законодавство, яке дозволяє правоохоронним органам боротися зі «злодіями в законі». А у нас такого законодавства немає. Тому нам архіважливо ухвалити закон і притягувати до кримінальної відповідальності за участь в організованих злочинних групах, особливо тих осіб, які себе називають «крадіями у законі», – каже народний депутат.

Віталій Ярема зазначив, що такий законопроект у Верховній Раді підготували.
Хоча, навіть якщо більшість депутатів його ухвалить, потрібна ще політична воля його виконувати. Поки що її бракує, вважає колишній керівник київської міліції.

Бурхливі дев’яності зі «злодіями в законі» повертаються в Україну в іншій іпостасі

Журналіст, який пише на кримінальні теми, Олег Єльцов констатує, що в Україні дев’яності повертаються трохи в іншій іпостасі. А товариство «злодіїв у законі» не визнає кордонів, не має прописки і продовжує активно боротися за розподіл сфер впливу в Україні. Водночас Олег Єльцов не перебільшує впливу криміналітету на бізнесові й суспільні процеси.

«Злодіїв у законі» активно витісняють із цього поля люди в погонах, чиновники.
Олег Єльцов

«Їх («злодіїв у законі» – ред.) активно витісняють із цього поля (протизаконного, але контрольованого) люди в погонах, чиновники. Фактично, весь криміналітет – і колишні ці «рекетири», і молодь із новітніх угруповань, і взагалі злодійське товариство – вони годуються крихтами зі столу, накритого для політиків, чиновників, генералітету», ­– стверджує Олег Єльцов.

Тим часом новина про вбивство Діда Хасана стала однією з головних не лише в Росії. Слова «Усоян», «Дід Хасан» на кирилиці потрапили до світових трендів (десяток найбільш обговорюваних тем) сервісу мікроблогів Twitter. У таких трендах є слова, які юзери згадують щонайменше у 15 тисячах повідомлень на годину. Активна аудиторія Twitter у світі сягає понад 200 мільйонів осіб.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG