Доступність посилання

ТОП новини

Судді спілкуватимуться з Луценком по відео


Київ – 11 лютого Печерський районний суд Києва розглядатиме скаргу Юрія Луценка на відмову Генпрокуратури відкрити провадження проти першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна і колишнього слідчого Сергія Войченка. Згідно з ухвалою суду, розгляд скарги відбуватиметься у режимі відеоконференції. Юрій Луценко перебуватиме у Менській колонії, а його адвокат – у залі суду в Києві. Адвокат Луценка Ігор Фомін висловив Радіо Свобода побоювання, що такий формат може зашкодити конфіденційному спілкуванню клієнта з захисником.

Монітор з відеокамерою, мікрофон та підключення до мережі інтернет. За новим Кримінальним процесуальним кодексом, цього вистачить для Юрія Луценка, який перебуватиме в Менській колонії, щоб безперешкодно бути учасником судового процесу, який відбуватиметься в Києві. Розгляд його скарги на відмову Генпрокуратури відкрити провадження проти першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна і колишнього слідчого Сергія Войченка, які, відповідно до рішення Європейського суду з прав людини, винесли незаконну постанову про його затримання та арешт, буде проходити у режимі відеоконференції.

Така процедура повністю відповідає європейським стандартам, є зручною і може бути застосована у даному випадку, каже депутат від Партії регіонів Володимир Олійник і переконує, що розгляд скарги Юрія Луценка пройде без ексцесів. Якщо ж щось піде не так, судді завжди можуть зупинити процес.

«Це ніяк не погіршує ситуацію, щоб дати свої свідчення, дати своє бачення ситуації, тим паче, що його бачать. Бачать його міміку, його розмову, можуть оцінити, чи немає на нього якогось впливу, чи він може сам заяву зробити. Це реальний режим онлайн, це чітке, зрозуміле зображення і мова, зв’язок, звук – все повинно бути бездоганно», – запевняє Олійник.

Це не можна назвати спілкуванням клієнта і адвоката – Фомін

Проводити засідання без Юрія Луценка в залі суду – це спосіб економії для пенітенціарної служби, каже адвокат Юрія Луценка Ігор Фомін. Разом з тим адвокат висловлює побоювання, що конфіденційної розмови з клієнтом може не бути.

«Виникає дуже багато питань. По-перше, якої якості буде зв’язок, чи буде все, що каже Юрій Луценко, доходити до нас без викривлень, чому, якщо він захоче поспілкуватися зі своїм захисником, він має робити це з телебаченням, працівниками пенітенціарної служби? Це не можна назвати спілкуванням клієнта і адвоката», – переконує Фомін.

Можливість конфіденційного спілкування Ігоря Фоміна з Юрієм Луценком справді важлива, і якщо вона не буде забезпечена, то це дійсно може бути проблемою. Все залежатиме він організації відеоконференції, каже виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко.

Те, що нововведення нового КПК застосовується до однієї з найрезонансніших справ у суспільстві на сьогодні, він називає цілком нормальним. Просто така новинка викликала великий інтерес у ЗМІ.

«А чим цей процес відрізняється від інших? Відеоконференція застосовується у всіх сучасних країнах. Просто на це звернула увагу преса. Це єдина відмінність», – зазначає правозахисник.

Ухвалу про розгляд скарги екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка у режимі відеоконференції слідчий суддя Печерського районного суду Києва Віктор Кицюк виніс 1 лютого. Водночас представник Генеральної прокуратури Олександр Шкітов повідомив, що проситиме суд відмовити Луценкові та залишити оскаржену постанову слідчого без змін.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG