Доступність посилання

ТОП новини

Україна – інтегратор Євросоюзу з Митним союзом?


Віктор Янукович і Штефан Фюле, Київ, 8 лютого 2013 року
Віктор Янукович і Штефан Фюле, Київ, 8 лютого 2013 року
Київ – Україна пропонує створити єдиний економічний простір між Євросоюзом і Митним союзом. Саме у такому просторі Україна знайде своє місце, заявив 11 лютого міністр закордонних справ Леонід Кожара на форумі «Україна-2013. Прогноз». Що має на увазі головний дипломат України і чи можливо втілити цю пропозицію?

Міністр закордонних справ Леонід Кожара звернувся до країн Євросоюзу та до членів Митного союзу з пропозицією розпочати переговори про полегшення торгівлі. На його думку, у такому економічному просторі Україна знайде своє місце.
Ми рішуче виступаємо за спільний економічний простір між цими двома потужними економічними об’єднаннями
Леонід Кожара

«У мене питання: чому Євросоюз і Митний союз, які мають спільний кордон і товарообіг у 446 мільярдів доларів, навіть розмови не починають про полегшення торгівлі, не кажучи вже про повноцінну зону вільної торгівлі? Це ж нонсенс! Ми рішуче виступаємо за спільний економічний простір між цими двома потужними економічними об’єднаннями», – сказав міністр Кожара.

Керівник МЗС підтвердив, що Україна планує цього року підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом, але при цьому зауважив: торговельні відносини з Митним союзом для України – не питання цивілізаційного вибору, а зафіксовані показники у 60 мільярдів доларів товарообігу. Відтак, Україна продовжує шукати форми співпраці з Митним союзом за формулою «3+1».
Оця наша «інакшість», поєднання Сходу і Заходу всередині країни повинні бути не джерелом суперечностей із сусідами, а стимулом для продуктивних стосунків
Леонід Кожара

«Україна – європейська держава, але водночас – держава слов’янська, переважно православна, що зближує нас із Росією, іншими державами сходу Європи. Оця наша «інакшість», поєднання Сходу і Заходу всередині країни повинні бути не джерелом суперечностей із сусідами, а стимулом для продуктивних стосунків», – вважає Кожара.

Україна має нарешті визначитись, кажуть і в Росії, і в Європі

Щоправда, теза про «інакшість» України не справила враження на учасників київського експертного форуму ні зі сторони ЄС, ні з боку Росії. Так, радник президента Європарламенту Арнольдас Пранцкевичюс зазначив, що мова йде про виконання Україною взятих на себе зобов’язань з реформування виборчого законодавства та знищення корупції і вибіркового правосуддя.

Київ має нарешті визначитись, куди рухатись – до тіснішої інтеграції з Євросоюзом чи до поглиблення взаємин з Митним союзом, зазначив експерт.

«Підписання угоди про створення зони вільної торгівлі між Євросоюзом та Україною – це не лише вихід українських виробників на європейський ринок, але і прихід європейських інвестицій та сучасних технологій в Україну», – вважає Пранцкевичюс.

Депутат Держдуми Росії Андрій Клімов також порадив керівникам України визначити, куди далі вони вестимуть державу. На його думку, з багатьох економічних питань Росії та Україні буде домовитись легше, коли Київ визначить свій зовнішньополітичний курс.

Українська влада не європейська по суті – експерт

Президент Центру економічних досліджень Олександр Пасхавер вважає, що об’єднати держави з різними рівнями економічного і людського розвитку більше, ніж складно. Тим більше, що ідеться не лише про правила ведення бізнесу, а і про системі цінностей, які є різними для держав, що утворюють ці два об’єднання, зазначив Пасхавер.

Для України ж євроінтеграція або вступ до Митного союзу є цивілізаційним, а не економічним вибором, зазначає експерт. Але, на жаль, керівництво у Києві не є європейськими за своєю суттю, визнає експерт.
Представникам української влади просто неможливо увійти до ЄС, тому що вони все втратять!
Олександр Пасхавер

«Що вибирати – між Євразією чи Європою? Між Митним союзом чи зоною вільної торгівлі з ЄС? Відповідь на поверхні лежить: ми поки що не можемо увійти до ЄС, тому що ми – держава абсолютно іншого змісту. Якщо подивитись углиб, то представникам української влади просто неможливо увійти до ЄС, тому що вони все втратять! Вони втратять, насамперед, можливість ставати багатими, використовуючи владу», – сказав Пасхавер у коментарі Радіо Свобода.

Минулого тижня у Києві єврокомісар з питань розширення ЄС Штефан Фюле наголосив, що одночасно інтегруватися з Євросоюзом та іншими наддержавними об’єднаннями неможливо.

Чи почує європейських політиків влада у Києві, буде зрозуміло під час саміту Україна-ЄС, який запланований на 25 лютого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG