Доступність посилання

ТОП новини

Спікер запропонував звернутися до КСУ через рішення ВАСУ про двох депутатів


Володимир Рибак, архівне фото
Володимир Рибак, архівне фото
Голова Верховної Ради Володимир Рибак ініціюватиме звернення народних депутатів до Конституційного суду у зв’язку з рішенням Вищого адміністративного суду позбавити повноважень двох народних депутатів, повідомила в понеділок прес-служба апарату парламенту.

За повідомленням, спікер звернувся до депутатів із пропозицією підготувати таке звернення за тлумаченням відповідних статей Конституції та механізмів виконання рішення ВАСУ, набуття та втрати депутатського мандату.

За його словами, Конституційний суд повинен поставити остаточну крапку в цій справі, щодо якої є дві діаметрально протилежні точки зору. «Перша – це обов’язковість виконання рішення Вищого адміністративного суду, що набуло чинності відповідно до Конституції та законів України. З іншого боку – позиція окремих народних депутатів, які вважають, що рішення Вищого адміністративного суду суперечить Конституції України», – наводить прес-служба слова Рибака.

Згадане рішення ВАСУ вже викликало різку критику не лише «окремих депутатів», а й заступника голови Центральної виборчої комісії Андрія Магери, який висловив думку, що воно антиконституційне.

Вищий адміністративний суд вирішив у п’ятницю позбавити повноважень народних депутатів Павла Балогу і Олександра Домбровського. У двох округах, де вони були обрані, 71-му і 11-му, ЦВК, за рішенням суду, мала б призначити повторні вибори. Суд після перерахунку голосів вирішив через чотири місяці після виборів, що результати виборів у цих округах встановити неможливо.
XS
SM
MD
LG