Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вперше показують скіфське золото, знайдене на теренах краю


У Дніпропетровському національному історичному музеї імені Яворницького сьогодні відкрилась виставка «Золота Скіфія». Вона представляє пам’ятки скіфської культури, прикладного мистецтва кінця V − початку III століття до н.е. з фондів Інституту археології Національної академії наук України. За словами музейних працівників, унікальність виставки полягає в тому, що раніше експозиція такого масштабу за кількістю та значущістю пам’яток – їх понад півтори тисячі – не демонструвалась в Україні. Колекція в основному представляла археологію України за кордоном – у Німеччині, Японії, Швейцарії, Італії, Польщі, Канаді, США тощо.

На виставці показують також знахідки вітчизняних археологів кількох поколінь, доступ до яких мали здебільшого тільки фахівці-скіфологи. Предмети, представлені на виставці, походять з розкопок царських курганів на території сучасних Дніпропетровської, Кіровоградської, Запорізької та Херсонської областей. Це час існування відомого скіфської держави «Велика Скіфія», ядром якого було Степове Подніпров'я (сьогодні Дніпропетровська і Запорізька області).

«Серед сотень пам’яток прикладного мистецтва, які експонуються, є справжні шедеври: це золота чаша-фіала з розкопок 1990 Братолюбівского кургану, на поверхні якої є горельєфне зображення голів коней», – кажуть музейники.

«На жаль, у дореволюційний час усі коштовні вироби із золота й кістки відправляли до імператорських запасників, нині це – Ермітаж. У петербурзькому Ермітажі зберігається дуже багато предметів, які було знайдено на території нашої області», – повідомила директор Дніпропетровського національного історичного музею Надія Капустіна.

У музеї кажуть, що вжили безпрецедентних заходів безпеки, адже колекція надзвичайно цінна. Виставка працюватиме до 31 травня.
XS
SM
MD
LG