Доступність посилання

ТОП новини

Польські та українські студенти-археологи домовилися разом розкопувати Кодацьку фортецю


Польські та українські студенти-археологи разом вестимуть розкопки Кодацької фортеці – такої домовленості досягнуто під час участі делегації з Дніпропетровщини в Міжнародній туристичній виставці у Вроцлаві (Польща), повідомив сьогодні у Дніпропетровську декан історичного факультету Дніпропетровського національного університету Сергій Світленко.

За його словами, про це сторони домовились на «круглому столі», де обговорювалася проблема дослідження фортеці.

«У рамках «круглого столу» були проведені переговори з істориками Вроцлавського університету та професорами Інституту археології. Йшлося про спільний проект – проведення міжнародної студентської археологічної експедиції у Дніпропетровській області. Ця експедиція проведе розкопки фортеці Старий Кодак, яка має величезний науково-дослідний і туристичний потенціал», – сказав Світленко.

За його словами, міжнародна студентська археологічна експедиція на Кодаку стартує в липні 2013 року.

Водночас голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод повідомив сьогодні, що наразі влада Дніпропетровщини «поглиблено займається пошуком інвесторів для відновлення Кодацької фортеці» і перетворення її на туристичну родзинку краю. За розрахунками обласної влади, проект має підтримати польська сторона. Орієнтовна вартість не розголошується.

Мова про відродження старовинної Кодацької фортеці на Дніпропетровщині йде вже кілька років. Поки у Старих Кодаках, що під Дніпропетровськом, на місці зруйнованої Кодацької фортеці просто неба проводять козацькі фестивалі та інші заходи.

Кодацька фортеця або Кодак – фортеця на правому березі Дніпра, за 10 кілометрів від Дніпропетровська. Збудована польським урядом у липні 1635 року, щоб ізолювати Запоріжжя і Дон від України і перешкодити втечі селян на Запорозьку Січ. Зруйнована козаками під проводом Богдана Хмельницького.
XS
SM
MD
LG