Доступність посилання

ТОП новини

Янукович має можливість помилувати Тимошенко – Луценко


Київ – Президент Віктор Янукович має можливість помилувати Юлію Тимошенко, заявив Юрій Луценко після зустрічі з представниками місії Європарламенту Патом Коксом та Александром Квасневським. У понеділок із проханням про це до глави держави звернулися понад 30 представників експертної та політологічної спільноти. Водночас у Партії регіонів нагадують, що у юридичній практиці України не було прецедентів, коли президентське помилування стосувалося осіб, щодо яких тривають судові процеси.

Із черговим клопотанням про звільнення екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до Віктора Януковича звернулись найвідоміші громадські діячі, представники експертної та політологічної спільноти.

Зараз під зверненням підписались понад 30 експертів та політологів. Серед них Олексій Гарань, Володимир Фесенко, Ірина Бекешкіна, Олександр Сушко, Тарас Березовець, Олег Медведєв, Ігор Жданов, Олег Рибачук, Вікторія Сюмар, Тарас Возняк, Олександр Черненко та інші.

У положенні про помилування не йдеться про інші справи – Луценко

Юлія Тимошенко може бути звільнена через помилування, заявив екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко після зустрічі зі спостерігачами Європейського парламенту Александром Квасневським та Патом Коксом. За його словами, під час зустрічі з представниками ЄС серед інших питань обговорювалось питання звільнення Тимошенко.

Тимошенко може бути помилувана точно так само, як це було зроблено стосовно Луценка
Юрій Луценко
«У положенні про помилування не передбачається ненадання помилування через те, що є інші справи. Газова справа Тимошенко завершена у національних судах. Юлія Володимирівна має проблеми із здоров’ям, і може бути помилувана точно так само, як це було зроблено стосовно Луценка. У положенні, дійсно, є запис про пів строку, але далі зроблено запис, що це не обов’язково, а може бути виняток через особливі гуманітарні обставини» – заявляє Луценко.

Спочатку зняття обвинувачень, тоді помилування – Олійник

У Партії регіонів запевняють, що ситуація, в якій був помилуваний Юрій Луценко, відрізняється від тієї, в якій є Юлія Тимошенко. Генеральна прокуратура обвинувачує екс-прем’єра у причетності до вбивства, нагадує депутат від цієї політичної сили Володимир Олійник.

Жодного разу я не бачив, щоб була застосована амністія або помилування щодо особи, яка осуджена і водночас перебуває під слідством по іншій справі
Володимир Олійник
«Жодного разу я не бачив, щоб була застосована амністія або помилування щодо особи, яка осуджена і водночас перебуває під слідством по іншій справі. Були випадки, коли припиняли кримінальне провадження по особі, тоді приймається рішення про помилування по справі, за яку особа засуджена. Але у даному випадку прокуратура не знімає обвинувачення щодо причетності до організації і замовлення вбивства», – зауважує Олійник.

Тим часом представники моніторингової місії Європейського парламенту зустрілися з головою Верховної Ради Володимиром Рибаком. Під час зустрічі керівник парламенту зазначив, що українська сторона докладає максимальних зусиль з метою розгляду відповідних питань у рамках реформування системи правосуддя в Україні.

Міжнародний тиск прискорив звільнення Луценка – Палій

Постійний контакт Пата Кокса і Александра Квасневського з представниками української влади вже дав результат, і може прискорити звільнення Юлії Тимошенко вважає політолог Олександр Палій.

Звільнення Тимошенко – це було б найрозумніше, що могла би зробити влада
Олександр Палій
«Зовнішні чинники були більш визначальними у долі Луценка. Поступовий тиск Заходу, насамперед, тиск Європейського союзу, бажання влади хоч чимось прозвітувати (маю на увазі угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі), крім того, вразливість персональних рахунків влади, небажання бути в ізоляції – все це врятувало Луценка. А що стосується звільнення Тимошенко – це було б найрозумніше, що могла би зробити влада», – зазначає Палій.

18 квітня цього року депутати Олександра Кужель, Марія Матіос, Людмила Денисова, Ірина Луценко та Лілія Гриневич передали президенту Віктору Януковичу прохання про помилування екс-прем’єра Юлії Тимошенко, яке підписали понад 20 жінок-депутатів. Це клопотання передали Комісії при президентові України з питань помилування.

Юлію Тимошенко засуджено до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газової угоди з Росією в 2009 році. З кінця 2011 року Тимошенко відбуває покарання в харківській колонії, однак з травня 2012 року вона перебуває на лікуванні в лікарні в Харкові.

Президент Віктор Янукович 7 квітня, після звернення омбудсмена, помилував ув'язненого Юрія Луценка. Того ж дня він вийшов із колонії.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG