Доступність посилання

ТОП новини

Партія президента Саакашвілі стрімко втрачає популярність


У Грузії ще донедавна єдиновладна партія президента Міхеїла Саакашвілі, «Єдиний національний рух», після програшу в парламентських виборах минулого року стрімко втрачає популярність. За словами аналітиків, це типовий шлях партії, яка втратила владу, в таких суспільствах, як, наприклад, грузинське.

«Єдиний національний рух», який майже десятиліття по суті одноосібно переважав на політичному видноколі Грузії, через півроку після несподіваного програшу парламентських виборів нагадує лише свою бліду тінь. Партія, яка мала великі амбіції продовжити радикальні реформи й перетворення у своїй країні, тепер ледь спромоглася набрати кілька тисяч людей на мітинг у столиці Тбілісі позаминулого тижня.

32-річна Анна Лоліашвілі, колись активний учасник Революції троянд, прийшла на цей мітинг уперше за всі ці роки, щоб підтримати улюблену партію, яка тепер у скруті. Але її прогноз щодо майбутнього «Єдиного національного руху» невтішний: «Я так думаю, вони свої можливості вже вичерпали. Люди тепер такі злі на минулий уряд, що бачать у ньому тільки погане. А що він доброго зробив, того вже не бачать».

Люди тепер такі злі на минулий уряд, що бачать у ньому тільки погане
Анна Лоліашвілі
Директор тбіліського Центру суспільних досліджень Марина Мусхелішвілі каже, що тут немає нічого дивного: «І раніше завжди була сильна тенденція мати одну владну партію, яка отримує владу і тому стає сильною і великою партією. Але як тільки ця партія втрачає владу, вона розпадається. Так було з усіма владними партіями, і цього ж очікували і від «Національного руху». Як пригадує експерт, партія колишнього президента Едуарда Шеварднадзе «Союз громадян Грузії» так само розпалася, коли втратила владу 2003 року.

За даними соціологічних досліджень, оприлюднених минулого тижня, тільки 10 відсотків опитаних виборців Грузії назвали «Єдиний національний рух» найближчою їм партією. 60 відсотків назвали найближчою нині владну коаліцію «Грузинська мрія».

Діяльність лідера «Грузинської мрії», прем’єр-міністра Бідзіни Іванішвілі схвально оцінили 63 відсотки опитаних. А от діяльність Міхеїла Саакашвілі, який є й лідером «Єдиного національного руху», як президента Грузії позитивно оцінюють нині тільки 15 відсотків.

«Зберегти партію після втрати влади – вже досягнення»

У самому «Єдиному національному русі» кажуть, що це – такий собі «медовий місяць» нової влади і що партія сподівається відновити позиції до місцевих виборів навесні наступного року, а можливо, і до президентських цієї осені.

Вони сподіваються, що цей такий собі затягнутий медовий місяць скоро закінчиться, і вони як по суті єдина істотна опозиційна партія врешті виграють від неминучого розчарування діяльністю «Грузинської мрії»
Ґія Нодія
І ці сподівання таки не безпідставні, вважає відомий політолог, директор тбіліського Інституту Кавказу Ґія Нодія. «Єдиний національний рух» має на що сподіватися, каже він: «Зараз у них низькі цифри підтримки, але вони, по суті, є єдиною вагомою опозиційною партією. Тож вони сподіваються, що цей такий собі затягнутий медовий місяць скоро закінчиться, і вони як по суті єдина істотна опозиційна партія врешті виграють від неминучого розчарування діяльністю «Грузинської мрії». Зберегти себе протягом семи місяців від втрати влади – це вже досягнення».

Іще одна з проблем, яка стоїть перед «Єдиним національним рухом», – це внутрішні розколи. І вони характерні для колишніх монолітних владних партій, які втратили владу, кажуть оглядачі.

Особливої єдності немає і всередині «Грузинської мрії», яка об’єднує дуже різні сили – від правих націоналістів до лівих соціалістів, включно з усім, що посередині. Ці ще не виявлені гостро розбіжності можуть урешті й розвалити коаліцію.

Але її прихильники кажуть, що ця слабкість має стати, навпаки, благословенням для грузинської політики: вони сподіваються, що ця різноманітна коаліція рано чи пізно дасть початок створенню справжньої багатопартійної системи, і вона покладе край дотеперішній традиції, за якої при владі змінювалися партії-монополісти.

Матеріал підготували Сергій Драчук і Brian Whitmore
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG