Доступність посилання

ТОП новини

Перший рік Франсуа Олланда: французи розчаровані


Брюссель – У Франції підбивають підсумки першого року президентства соціаліста Франсуа Олланда. Зростання безробіття, що вже сягає трьох мільйонів осіб, грошові корупційні скандали, невиконані обіцянки та втрата першості на європейській та міжнародній арені, - ось лише деякі причини рекордної непопулярності нинішнього французького лідера. Справа доходить навіть до кризи довіри у колі найближчих партнерів президента Олланда, кажуть експерти.

Шостого травня минулого року, перемігши на президентських виборах, Франсуа Олланд оприлюднює свої пріоритети.

«Я закликаю вас судити мої дії з огляду на два основні зобов’язання: справедливість та молодь», – заявляв тоді новообраний лідер французів.

Тягар невиконаних обіцянок

Сьогодні, попри те, що минув рівно рік, громадяни Франції все ще чекають на зміни. Хоча надії на нові робочі місця, та зміцнення купівельної спроможності щодня слабшають. Як результат: народ не стримує свого обурення.

«На сьогодні ми чуємо з телебачення тільки про закриття підприємств та звільнення. І ми не бачимо нічого, що б могло змінити ситуацію. Зрозуміло, що ми дуже розчаровані», – каже Радіо Свобода мешканець міста Шарлевіль-Мезьєр Себастьян Ванроен.

Тільки 24 відсотки французів висловлюють підтримку президента Олланда, тоді як рік тому на його боці було аж 60 відсотків населення
Навіть ті, хто з ентузіазмом підтримував Франсуа Олланда та симпатизували його іміджеві «нормального президента», нині констатують: ситуація у Франції стає набагато гіршою, ніж можна було уявити. Звідси й рекордно низький рейтинг популярності нинішнього лідера. Тільки 24 відсотки французів висловлюють підтримку президента Олланда, тоді як рік тому на його боці було аж 60 відсотків населення.

До численних невиконаних обіцянок відноситься й неспроможність впровадити 75-відсотковий податок для багатіїв-мільйонерів. Власне, президент Олланд хотів би, але Конституційна рада наклала на ідею своє вето: мовляв, це – порушення рівноправ’я перед податками. Потужним ударом по нинішньому урядові став ще й скандал, викликаний прихованими закордонними рахунками, тепер вже колишнього міністра бюджету Жерома Каюзака.

Король виявився голим – експерти

На європейській арені також нічим похвалитися: Франція, яка в часи Саркозі разом із Німеччиною грала тут першу скрипку, нині повністю віддала кермо політики співдружності німецькому канцлерові Анґелі Меркель.

Експерти констатують: король виявився голим, а непорозуміння всередині владної команди послабили французького президента. Тьєррі Сусі був радником президентів Жака Шірака та Ніколя Саркозі. На його думку, робота нинішнього президента нагадує аматорство і аж ніяк не професіоналізм. Тому, підсумок першого року є справді катастрофічним, адже Олланду не довіряють навіть деякі близькі соратники.

«Навпевненість у діяльності нинішнього президента – це найгірше, що могло статися. Через неї немає й довіри. У людей склалося враження, що ті, хто ними керує, самі не знають, куди вони рухаються», – каже колишній радник французьких президентів.

На думку Тьєррі Сусі, найменша додаткова криза може неминуче призвести до краху президенства Франсуа Олланда.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG