Доступність посилання

ТОП новини

Уряд пропонує довибори в семи округах. Депутати згодні на п’ять?


Київ – Уряд затвердив проект закону щодо проведення дострокових виборів. За документом, такі вибори мають пройти не лише у п’яти округах, де ЦВК не встановив результати голосування, а й ще у двох, де порушення виявив Вищий адмінсуд. Між тим, у спеціальній парламентській комісії, яка розслідує порушення на виборах, заявляють про фактичне блокування роботи через неявку провладних депутатів та позицію Генпрокуратури.

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, законопроект передбачає, що Центрвиборчком має призначити вибори впродовж п’ятнадцяти днів після ухвалення закону.

Проведення виборів у двох округах, де їх результати поставив під сумнів Вищий адмінсуд, оглядачі називають найсуперечливішим моментом законопроекту. Йдеться про округи на Закарпатті та Вінниччині, де депутатами стали, відповідно, Павло Балога та Олександр Домбровський. Верховна Рада з цього приводу звернулася до Конституційного суду з метою розтлумачити, яким чином має виконуватися це рішення, адже закон не передбачає за таких умов припинення повноважень вже обраних депутатів. Утім, у КС ще не розглянули це подання.

Конституційний суд можливо розгляне на користь Балоги і Домбровського справу, але це не означатиме, що вони зможуть стати депутатами автоматично
Євген Радченко
«Конституційний суд можливо розгляне на користь Балоги і Домбровського справу, але це не означатиме, що вони зможуть стати депутатами автоматично, їх мандат одразу не поновиться», – моделює можливу ситуацію експерт із виборчого законодавства Євген Радченко.

Чим менше явка, тим ефективніший адмінресурс

Раніше експерти припускали, що довибори пройдуть не раніше осені. Однак політолог Олексій Голобуцький стверджує, що влада намагатиметься провести довибори в серпні, коли найлегше буде задіяти адміністративний ресурс. За його словами, «якщо ти використовуєш адмінресурс, то для тебе чим нижче явка, тим краще».

Між тим, голосів провладних депутатів може не вистачити на те, щоб провести вибори в усіх семи округах. Тож, цілком вірогідно, що вибори відбудуться лише в п’яти округах, де результати виборів не встановили. А щодо двох округів чекатимуть вердикту Конституційного суду.

Позафракційні розуміють, що це беспредєл, який потім може вдарити по них усіх
Олексій Голобуцький
«Для цього рішення потрібні голоси не лише регіоналів. Тут і комуністи можуть засумніватися, а позафракційні, звісно, розуміють, що це беспредєл, який потім може вдарити по них усіх», – припускає Олексій Голобуцький.

Тим часом, у парламентській слідчій комісії з розслідування порушень на виборах 2012 року кажуть, що її роботу фактично заблоковано. За словами члена комісії, депутата-ударівця Павла Різаненка, провладні депутати не ходять на засідання, а прокуратура не надає матеріали.

Ми звертаємося до ЦВК за тими чи іншими документами. А вони кажуть: у нас документи витребувані прокуратурою
Павло Різаненко
«Дуже багато інформації в прокуратурі й прокуратура цієї інформації не надає. Наприклад, ми звертаємося до ЦВК за тими чи іншими документами. А вони кажуть: у нас документи витребувані прокуратурою. Але, на жаль, результату від дій прокуратури жодного немає», – каже народний обранець.

Павло Різаненко також вважає, що парламент не проголосує за призначення виборів у тих двох округах, де результати підрахунку голосів визнав недійсними Вищий адмінсуд.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG