Доступність посилання

ТОП новини

Нині Україна не готова до асоціації з Євросоюзом – експерти


Київ – На сьогодні, Україна не готова підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом. Серед перешкод цьому – вибіркове правосуддя, незавершеність реформ і брак порозуміння у політикумі й суспільстві. Такий «діагноз» нинішньому стану євроінтеграції України «поставили» європейські дипломати і політики на міжнародній конференції «Україна – ЄС: на шляху до спільного майбутнього», що відбулася 16 травня у Києві.

Конференція з проблем співпраці ЄС та України відбулася через день після інциденту, який мав місце на засіданні комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції 14 травня.

Як повідомляли українські ЗМІ, у середу перед початком засідання депутати від Партії регіонів Ірина Бережна, Інна Богословська й Олена Нетецька заявили, що не братимуть участі у роботі комітету під головуванням Григорія Немирі. Ці депутати у відповідному листі висловили сумнів, що голова комітету «відповідає критеріям чесності, добропорядності, законності дій і європейським стандартам».

Тож нині учасники конференції від ЄС закликали парламентську більшість та опозицію порозумітись і відновити роботу комітету з питань інтеграції. Оскільки, як зазначив посол, голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський, блокування роботи комітету шкодить процесові ухвалення законів, необхідних для підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Євросоюз: відсутність консенсусу перешкоджає євроінтеграції України

Партія регіонів блокує роботу парламентського комітету з євроінтеграції
Ян Томбінський
«Партія регіонів блокує роботу парламентського комітету з євроінтеграції – одного з ключових для розробки й ухвалення законів, необхідних для євроінтеграції України. Було б добре, якби обидві сторони, опозиція і більшість, шанували правила, процедури і мали певну відповідальність», – зазначив Томбінський.

Він висловив надію, що незабаром роботу парламентського комітету з євроінтеграції буде відновлено. Голова представництва ЄС в Україні також зазначив, що, попри зроблену українцями роботу, попри ухвалений так званий «європейський законодавчий пакет», Україна ще має певні проблеми.

«Ми задоволені, що Верховна Рада запрацювала після напруженого періоду, однак основна відповідальність лежить на більшості і на уряді України», – зазначив Томбінський.

Якби я на сьогоднішній день повинен був відповісти, чи буде підписано зараз угоду про асоціацію, то я сказав би ні
Ян Томбінський
Висновок посла – на сьогодні Україна не готова до асоціації з ЄС. «Якби я на сьогоднішній день повинен був відповісти, чи буде підписано зараз угоду про асоціацію, то я сказав би ні», – зазначив Томбінський.

Із ним погодився віце-голова групи прогресивного альянсу соціалістів і демократів Європарламенту (партнери Партії регіонів) Лібор Роучек. За його словами, відсутність консенсусу між політичними силами, брак порозуміння між політиками і суспільством перешкоджають Україні виконувати зобов’язання, необхідні для асоціації з Євросоюзом.

Відсутність консенсусу на нинішньому етапі – серйозне гальмо для євроінтеграції України
Лібор Роучек
«Відсутність консенсусу на нинішньому етапі – серйозне гальмо для євроінтеграції України. Її влада оголосила про свою відданість євроінтеграції, але водночас не демонструє єдності при ухваленні відповідних рішень», – сказав у своєму виступі на конференції Роучек.

Україна: обережний оптимізм

У свою чергу, заступник міністра закордонних справ Андрій Олефіров зауважив, що Україна виконує програму євроінтеграції. Він наголосив, що українці реформують судочинство, виборче законодавство і намагаються розв’язати проблему вибіркового правосуддя.

Рішення української сторони щодо помилування Луценка і Філіпчука європейські партнери сприйняли надзвичайно позитивно
Андрій Олефіров
«Рішення української сторони щодо помилування Юрія Луценка і Георгія Філіпчука наші європейські партнери сприйняли надзвичайно позитивно, особливо у контексті діяльності і нашого співробітництва з місією Квасневського-Кокса», – повідомив представник МЗС.

Олефіров також зазначив, що підписання угоди важливе для трансформації українського суспільства, для створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, для підвищення стандартів життя українців до європейського рівня.

Як заявив політолог, заступник директора Центру Разумкова Валерій Чалий, громадянське суспільство розділяє стурбованість європейських друзів України щодо перспектив підписання угоди про асоціацію.

Багато речей в Україні робляться позитивно під тиском зобов’язань, які ми маємо перед Євросоюзом
Валерій Чалий
«Багато речей в Україні, давайте це визнаємо чесно, в Україні робляться позитивно під тиском зобов’язань, які ми маємо перед Євросоюзом, – каже експерт. – Так, «європейський пакет законодавства» навряд чи був би ухвалений у парламенті спільними рішеннями влади й опозиції, як би це не було зобов’язанням напередодні підписання угоди про асоціацію».

Чалий повідомив, що неурядові організації спільно проводитимуть моніторинг того, чи виконують політики і чиновники зобов’язання перед Євросоюзом. Адже контроль громадськості над владою – одна з умов підписання документа, як і один з базових європейських стандартів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG