Доступність посилання

ТОП новини

VI форум Європа-Україна в Будапешті: в очікуванні угоди про асоціацію


Угорщина – У Будапешті з 12-го до 14 травня проходить VI форум Європа-Україна. На ньому обговорюють перспективи євроінтеграції України та політичні проблеми стосунків Україна-ЄС. Ці та низка інших питань – у центрі дискусії понад 300 учасників будапештського форуму з України, Євросоюзу, Росії та держав-учасниць «Східного партнерства».

Із переліку пунктів порядку денного форуму найбільш актуальні присвячені стабілізації політичної й соціальної ситуації в Україні, а також напрямку структурних реформ, які проводить чинний уряд держави. Розширені та конкретні відповіді на ці питання учасники заходу сподівалися почути від представників української влади.

Проте навряд чи такі очікування у членів парламентських та управлінських структур ЄС справдилися після виступу заступника міністра закордонних справ України. Не вдаючись у проблемні для української влади деталі дискусії, Андрій Олефіров підтвердив незмінність євроінтеграційного курсу України та підготовку до саміту «Східного партнерства» в листопаді 2013 року у Вільнюсі, де, за очікуваннями, мали б підписати угоду про асоціацію Україна і ЄС.

Успіх ухвалення угоди у Вільнюсі залежатиме від України – Мартоні

Міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоні утримався від прямої критики щодо нинішнього політичного та економічного курсу України. Однак він наголосив, що успіх ухвалення такої угоди восени залежатиме тільки від самої України.

«Непідписання цієї угоди (у Вільнюсі – ред.) означатиме втрату таких упущених можливостей, наслідки яких на сьогодні не можуть бути точно оцінені», – попередив міністр закордоних справ Угорщини.

На його думку, вибори у Європарламент 2014 року можуть відволікти увагу Брюсселя від реалізації програми «Східне партнерство» та стосунків ЄС і України. Янош Мартоні сподівається, що цієї осені ті країни ЄС, які мають певні застереження до офіційного Києва або ще не визначилися, все-таки ухвалять рішення на користь підписання угоди про асоціацію з Україною.

У свою чергу, інший учасник форуму Петер Сійярто, статс-секретар із питань закордонного партнерства та зовнішньої торгівлі угорського уряду, застеріг Євросоюз утриматися від помилок, яких Брюссель припустився в середині 1990-х років, відмовившись від політики розширення ЄС за рахунок країн колишнього комуністичного блоку, а зробив це тільки через 10 років.

«Зараз Європа бореться з економічними труднощами, які можна подолати лише у такий спосіб, якщо Євросоюз стане сильнішим, розширивши свої межі. У цьому процесі Україна відіграє особливу роль. Тому ми підтримуємо прискорення переговорів між ЄС та Україною, зокрема і в рамках програми «Східне партнерство», щоб ці 6 держав на схід від нас (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова й Україна, – ред.) якнайшвидше потрапили до Євросоюзу», – зазначив Петер Сійярто.
XS
SM
MD
LG