Доступність посилання

ТОП новини

Українці та росіяни дедалі більше прагнуть добросусідства і дедалі менше – союзної держави


Київ – Серед українців та росіян дедалі менше стає тих, хто виступає за об’єднання України та Росії в одну державу. Про це свідчать дані соціологічних досліджень, які український Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та російський «Левада-Центр» паралельно проводять впродовж п’яти років. Утім, симпатії українців до росіян є більшими. Хоча серед росіян частка тих, хто добре ставиться до українців, за останні роки зросла, тоді як в Україні вона зменшується.

81% українців висловлюють добре ставлення до Росії. Про це йдеться в дослідженні Київського міжнародного інститут соціології. Частка українців, що негативно ставляться до Росії, складає 10%, 9% не змогли відповісти на запитання. За регіональним розподілом, як і раніше, найбільші частки позитивно налаштованих до Росії українців у Східному (93%) та Південному регіонах (85%), найменше їх у Західному регіоні (66%).

Порівняно із лютим цього року кількість українців, позитивно налаштованих до Росії, зменшилася. Натомість ставлення до Україні в Росії за цей період статистично не змінилося – кількість позитивно налаштованих складає 72%, негативно – 18%, не змогли відповісти на запитання 9%. Про це свідчать дані російського «Левада-Центру».

Ставлення в Україні до Росії (за регіонами):
Макрорегіони
Західний Центральний Південний Східний
Дуже добре 9.6 13.3 38.9 51.4
В основному добре 55.9 66.5 45.9 41.2
В основному погано 16.0 7.7 6.6 3.0
Дуже погано 4.5 1.5 0.9 1.4
ВАЖКО СКАЗАТИ 14.0 11.0 7.7 3.0
РАЗОМ 100 100 100 100
(За даними дослідження українського Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) та російського «Левада-Центру»)
Парадокси українсько-російської дружби

Заступник директора «Левада-Центру» Олексій Гражданкін стверджує, що в цілому за останній рік ставлення росіян до України покращилося. Натомість, за словами директора КМІС Валерія Хмелька, в Україні – інша тенденція.

За останні декілька років у Росії майже на 10% збільшилася кількість тих, хто ставиться добре до України. А в Україні ж за останні два роки, навпаки, зменшилася – з майже 90% десь до 80%
Валерій Хмелько
«За останні декілька років у Росії майже на 10% збільшилася кількість тих, хто ставиться добре до України. А в Україні ж за останні два роки, навпаки, зменшилася – з майже 90% десь до 80%», – наголошує він.

За словами соціолога, на електораті Януковича ці зміни найсильніше відбилися, бо у центральному і західному регіонах настрої змінилися несуттєво, а в східному і південному – помітніше.

І в Україні, і в Росії більшість опитаних хотіли б, щоб обидві країни були незалежними, але дружніми державами – з відкритими кордонами, без віз та митниць. Так вважає майже 70% опитаних українців і майже 60% – росіян. Також впродовж останніх п’яти років в Україні та Росії істотно поменшало тих, хто виступає за створення єдиної держави.

«Зменшення прихильників такого об’єднання значно помітніше в Україні – це 6% з 20, більш ніж чверть. Трошки менше від чверті в Росії – 4% з 19%», – зазначає Валерій Хмелько.

Нову проросійську силу не пропустять конкуренти – політолог

Попри такі тенденції, проросійські симпатії значної частини українських громадян залишаються важливим політичним чинником в Україні. Російський фактор на українських виборах, зокрема – президентських, і надалі відіграватиме помітну роль.

Ставлення до Росії накладає відбиток як на політичних гравців, так і на мотивацію виборців
Віталій Кулик
«Тому що є стереотипи у виборця, – каже політолог Віталій Кулик. – Справді, зменшується кількість тих, хто реагує на якісь зміни в Російській Федерації чи резонує на заяви російських політиків. Але загалом ставлення до Росії накладає відбиток як на політичних гравців, так і на мотивацію виборців».

За словами Віталія Кулика, зараз проросійський електорат в Україні переважно орієнтується на дві політичні сили – Партію регіонів і Компартію.

«Появи нової проросійської політичної сили я не передбачаю, поки існує єдність у Партії регіонів і поки є комуністи. Появу нової проросійської сили вони будуть максимально торпедувати», – зауважує політолог.

Опитування проводилось наприкінці травня методом інтерв'ю. В Україні опитано 2030 респондентів віком від 18 років в усіх областях, Києві та в Криму. У Росії опитали 1 601 респондента старше від 18 років у 127 населених пунктах. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3% в Україні, 3,4% – в Росії.

ДИНАМІКА СТАВЛЕННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ДО РОСІЇ ТА НАСЕЛЕННЯ РОСІЇ ДО УКРАЇНИ
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG