Доступність посилання

ТОП новини

В Україні перебуває новий керівник місії МВФ


Центральний офіс МВФ у Вашингтоні
Центральний офіс МВФ у Вашингтоні
Київ – У Києві з дводенним візитом перебуває місія Міжнародного валютного фонду (МВФ). Це перший візит нового керівника місії Фонду в Україні Ніколи Георгієва. Тож, на думку експертів, цей візит значною мірою є ознайомчим. Український уряд веде переговори про відкриття нової кредитної лінії у розмірі 15 мільярдів доларів.

На початку червня МВФ змінив склад місії в Україні, а також її керівника. Тож напередодні візиту перший заступник голови президентської адміністрації Ірина Акімова розповіла журналістам, що під час візиту старе керівництво місії буде представляти нове українським партнерам. За її словами, представник місії здійснить традиційну програму, провівши зустрічі із очільниками Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Національного банку, а також із прем’єр-міністром і віце-прем’єр-міністром.

Народний депутат попереднього скликання вчений-економіст Олексій Плотніков вважає, що зміна керівництва місії Фонду не вплине на перебіг переговорів.

«Є чітке розуміння МВФ, є чіткі критерії того, як розвиваються відносини з Україною. З цієї точки зору зміна керівника місії ані позитивно, ані негативно не впливатиме», – зазначає він.

В Азарова немає підстав розраховувати на успіх Тимошенко

Утім, експерти зазначають, що саме особисті стосунки свого часу допомогли прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко домовитися із тодішнім керівником місії Джейлою Пазарбашиоглу про продовження кредитування. Однак, Олексій Плотніков не вважає цей приклад переконливим.

Старший консультант Київської школи економіки Володимир Дубровський також вважає, що персональний фактор не відіграватиме значної ролі.

«Були колись відносини між Україною і МВФ, які можна характеризувати як трохи неформальні. Тоді, під час кризи 2008 року, МВФ був розгублений і продовжував кредитувати уряд Тимошенко, попри те, що він не виконував зобов’язань. Потім, наскільки мені відомо, цю політику розцінили як неадекватну, керівника місії змінили. Думаю, що подальші керівники розуміють, що не можуть сильно відступати від базових принципів», – каже експерт.

Інші методи економії надто обтяжливі для олігархів і «Сім’ї»

Україна вже тривалий час намагається домовитися з МВФ про надання нового кредиту – 15 мільярдів доларів – на зміну попередній програмі, яка так і не була виконана. Натомість МВФ однією з головних умов цього висуває скасування субсидій на газ, які, за словами міжнародного позикодавця, продовжують підривати український бюджет. Тиждень тому президент Віктор Янукович під час зустрічі із лідерами парламентських фракцій назвав цю вимогу неприйнятною.

Утім, на думку Володимира Дубровського, уряд не зможе запропонувати інших дієвих механізмів економії бюджетних коштів.

«Якщо уряд вийде з іншими переконливими пропозиціями економії, то цілком імовірно, що МВФ пристане на них. Але наразі інших засобів здолати дефіцит бюджету уряд запропонувати не може, бо вони пов’язані із наступом на інтереси олігархів і так званої «Сім’ї», – припускає він.

На думку експерта, поновлення співпраці із МВФ є важливим, зокрема, для утримання стабільного курсу гривні.

У цьому році Україна повинна виплатити МВФ рекордну суму 5,8 мільярда доларів. Із цієї суми до кінця травня Київ сплатив 2,13 мільярда.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG