Доступність посилання

ТОП новини

«Список Магнітського» проти чиновників Росії запроваджує і Британія?


Росія робить усе, щоб посмертно дискредитувати юриста Сергія Магнітського, справа якого стала всесвітньо відомою: його визнали винним майже через чотири роки після смерті у слідчому ізоляторі. Але це не зупиняє тих, хто намагається розширити на весь світ чинність «списку Магнітського» – санкції щодо російських посадовців, котрі, як вважають, причетні до смерті юриста. Такий список і санкції вже запровадили у США. Тепер, як виглядає, наступною може стати Велика Британія.

Суд у Москві у четвер посмертно визнав юриста Сергія Магнітського винним у створенні схеми уникнення податків для свого замовника, британського інвестфонду Hermitage Capital. Саме через це звинувачення він потрапив до слідчого ізолятора, де 2009 року помер.

Правозахисники стверджують, що представники російської влади свідомо ігнорували тоді поганий стан здоров’я 37-річного юриста, щоб змусити його замовкнути. Адже Магнітський потрапив за ґрати після того, як заявив, що викрив цілком протилежне до того, в чому звинуватили його – а саме схему, за якою податки, вже сплачені фондом, на суму в 230 мільйонів доларів викрали з російського бюджету посадовці Міністерства внутрішніх справ Росії, податкової адміністрації та інших державних органів.

Керівник фонду Вільям Браудер, якого московський суд теж визнав винним і засудив до 9 років позбавлення волі заочно, ще перед вироком заявляв, що не заспокоїться, доки не будуть засуджені й покарані всі відповідальні за смерть юриста.

Британія наближається до «списку Магнітського»?

І після того, як США ухвалили «акт Магнітського» і запровадили санкції проти низки російських посадовців, яких вважають причетними до смерті юриста, в центрі уваги цими днями опинилися суперечливі повідомлення щодо того, чи не приєдналася й Велика Британія до такого «списку Магнітського».

Спершу в Лондоні заявили, що причетним до смерті російського юриста не видаватимуть британських віз; потім цю заяву відкликали, а нова звучала значно м’якше.

Та британський парламентар Домінік Рааб, один із головних ініціаторів того, щоб його країна запровадила санкції у справі Магнітського, вважає, що Лондон усе ж наближається до таких санкцій.

«Це частина поступового, крок за кроком, наближення до того, щоб ухвалити «акт Магнітського» і у Великій Британії. Я думаю, ми його колись ухвалимо. Я не певен, яку він матиме форму, не знаю, буде це раніше чи пізніше, але те, що сталося, – це все-таки два кроки вперед і один назад, а не навпаки», – вважає парламентар.

Браудер: уряди не реагують, бо бояться Росії

Вільям Браудер теж вважає, що зміна слів в офіційній заяві Лондона не змінила становища на практиці.

«Як виглядає, відбувається у Британії те, що відбувається по суті в кожній країні світу, включно зі США, а саме що ситуація навколо справи Магнітського настільки жахлива, що більшість урядів не може просто ніяк не зреагувати. Але водночас Росія настільки лиха у своєму ставленні до кожного, хто хоче щось зробити в цій справі, що уряди країн бояться», – каже Браудер.

Після ухвалення «списку Магнітського» у США все голосніше лунають заклики піти на схожий крок і в Європі. Європейський парламент уже кілька разів закликав запровадити санкції проти причетних до смерті російського юриста, але до його слів не дослухалися. Ірландія вже збиралася запроваджувати власні такі санкції, але відмовилася від цієї думки після погроз із боку Росії. Про наявність «списку Магнітського» у Великій Британії вже повідомляли минулого року, але тоді це повідомлення спростували.

Матеріал підготували: Richard Solash, Charles Recknagel, Сергій Драчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG