Доступність посилання

ТОП новини

Ромська громада vs правоохоронці


Київ – У середу в Києві представили результати моніторингу про «Дотримання прав ромів у діяльності правоохоронних органів». Дослідження продемонструвало високий рівень недовіри ромської громади до органів МВС і живучість у працівників міліції стереотипів щодо ромів як асоціальної криміналізованої групи українського населення.

Ініціаторами моніторингу виступили офіс уповноваженого Верховної ради з прав людини та Всеукраїнський ромський конгрес. Дослідження проводили методом опитувань ромів і міліціонерів у кількох областях України, де проживають ромські громади (це, серед інших, Закарпатська, Київська, Одеська, Полтавська, Черкаська області).

Моніторинг засвідчив, що рівень криміногенності у ромських громадах більш як удвічі нижчий від середньостатистичного рівня по Україні. Але це не впливає на ставлення до них з боку правоохоронців, більшість яких вважає ромів потенційними порушниками громадського порядку і злочинцями. Про це розповіла експерт офісу Омбудсмена Аксана Філіпішина.

На запитання, навіщо чоловіків з табору завезли до міліції, взяли у них відбитки пальців, я отримала відповідь: «Ну це ж роми!»
Аксана Філіпішина
«Ми з правозахисниками відвідали ромський табір у межах Києва, де проживає багато маленьких дітей. Метою відвідин табору було виключно надання допомоги ромам, які нині у ньому проживають. А наступного дня був «несподіваний» візит до табору правоохоронців, які 12 дорослих ромів забрали до районного відділку міліції. На моє запитання, навіщо чоловіків з табору завезли до міліції, взяли у них відбитки пальців, я отримала відповідь: «Ну це ж роми!» – навела Філіпішина приклад з власної практики.

На думку представника офісу Омбудсмена, ризик наразитися на неправомірне ставлення з боку міліціонерів залежить від освітніх і соціальних характеристик самої особи з ромської громади.

МВС й експерти: потрібна спеціальна підготовка працівників

Дискримінацію ромів з боку правоохоронців у міліції визнають. Головний оперуповноважений інспектор департаменту карного розшуку МВС Андрій Грозовський пояснює це браком спеціальної підготовки правоохоронців, яка би дозволила виключити з їхньої практики поведінкові стереотипи щодо ромів.

Самі ж роми через неосвіченість, соціальну незахищеність, ізольованість не знають своїх прав, часто потрапляють під вплив кримінальних груп. Безробіття штовхає ромів на дрібні злочини і шахрайства, про що свідчать зведення місцевих управлінь МВС, зазначають експерти.

Регіональний координатор зі зв’язків з громадськістю офісу Омбудсмена у Херсонській області Наталія Козаренко проаналізувала вироки судів у цьому регіоні.

У текстах вироків національність «ром» або «циган» згадують уп’ятеро частіше, ніж національність «українець»
Наталія Козаренко
«У текстах вироків національність «ром» або «циган» згадують уп’ятеро частіше, ніж національність «українець». І жодного разу згадування національності не було зумовлено об’єктивними причинами», – стверджує Козаренко.

Більшість ромів не довіряють міліції, а міліція не довіряє ромам – експерти

Фахівець Харківського інституту соціальних досліджень Марія Колоколова навела результати опитувань, здійснених у рамках моніторингу «Дотримання прав ромів у діяльності правоохоронних органів». І згідно з дослідженнями, понад 90 відсотків опитаних ромів не довіряють правоохоронцям.

Третина ромів (35 відсотків опитаних) зазначили, що взагалі нічого не знають про свої права
Марія Колоколова
«Третина ромів (35 відсотків опитаних) зазначили, що взагалі нічого не знають про свої права. 56 відсотків відповіли, що знають лише про окремі свої права. І лише 9 відсотків опитаних ромів зазначили, що знають свої права і свободи, закріплені у Конституції України і міжнародних правових документах», – каже Колоколова.

(Відео «5 канал»)

Ініціатори моніторингу сподіваються, що налагодити діалог між ромами і міліцією, інтегрувати ромів в українське суспільство дозволить реалізація стратегії захисту ромської меншини, яку навесні цього року затвердив президент Віктор Янукович.

Щоправда, як вважає правозахисник, представник Всеукраїнського ромського конгресу Сергій Єрмошкін, за нинішнього стану тотального порушення прав людини і соціальної кризи в Україні стратегія навряд чи спрацює належним чином.

«Мені важко сказати, від кого треба захищати ромську меншину – виходить, що від держави. Результати моніторингу підтвердили, що замість «ромська національна меншина» можна поставити «українська» у Криму, наприклад, або «албанська» в Одеській області», – стверджує Єрмошкін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG