Доступність посилання

ТОП новини

Кому вигідна заборона у Росії цукерок «Рошен»?


Цукерки «Рошен»
Цукерки «Рошен»
Москва – Глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко підозрює, що Україна намагається налагодити реекспорт цукерок «Рошен» до Росії через Казахстан. Про це він у п’ятницю заявив журналістам у Петербурзі. За словами Онищенка, під час його візиту на Далекий Схід його спробували напоїти чаєм із цукерками, серед яких була і продукція «Рошен». Як припустив головний санітарний лікар Росії, на Далекий Схід більшість продукції «Рошен» потрапляє через Новосибірськ і Челябінськ, куди, у свою чергу, поставки надходять із Середньої Азії.

Неподалік телецентру «Останкіно» в одному з московських торгових центрів продукцією «Рошен» торгують відкрито. Продавці розповідають, що покупці виділяють рошенівські цукерки серед всього іншого асортименту крамниці. Продавець Світлана каже, що цукерки «Рошен» – хіт продажів.

«Їх дуже добре беруть. Щотижня ми замовляємо майже по дві коробки. Вони дуже ходові у нас. Всім подобається – і дітям, і дорослим. Вони дуже люблять ці цукерки і дуже добре беруть», – зазначає продавець.

Російські споживачі засмучені

Одна з покупців, яка представилася Христиною, сказала, що вперше дізналася про цукерки «Рошен» від няні своїх дітей, яка після канікул привозила з України солодощі. Про те, що і в Росії можна купити смачні українські цукерки, Христина дізналася вже від Онищенка, який оголосив про заборону поставок у Росію. Христина засмучена цим і вважає, що від подібних заборон потерпає не тільки український бізнес, а й російські споживачі.

«Якщо дійсно не можна буде купити цих цукерок, то, відповідно, буде втрачати як український бізнесмен, так і російський споживач. Тому що цукерки смачні, вони набагато смачніші, ніж цукерки російських фабрик. Тому звичайно, якщо вибирати між українськими й російськими цукерками, то, звичайно, краще купувати смачні українські шоколадні цукерки. Можливо, ще і в цьому був злий умисел», – припускає вона.

Україна може діяти у відповідь

Аналітик незалежного аналітичного агентства «Інвесткафе» з макроекономіки Тимур Нігматуллін, навпаки, впевнений, що забороною на ввезення кондитерської продукції з України Росія захищає свій ринок, а російські споживачі від цього ніяк не постраждають.

«Російський ринок шоколадної продукції висококонкурентний. Тобто, на мій погляд, це не позначиться негативно на російському споживачеві. Можливо, буде якийсь спекулятивний стрибок цін – кілька відсотків. Але я не очікую довгострокового зростання цін на продукцію. Більше того, у випадку з Україною – Україна не може вжити якихось дій у відповідь», – вважає він.

У Росії вже добре знають, що коли з якоюсь із країн псуються відносини, на авансцену виходить Геннадій Онищенко. Абсурдність вибору жертви для чергової заборони нікого не дивує. Заборона запроваджується швидко, а ось її скасування вимагає набагато більше часу. Тому прогнозувати, коли продукція «Рошен» зможе офіційно повернутися на російський ринок, не береться ніхто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG