Доступність посилання

ТОП новини

Україна не виконала низку принципових вимог ЄС


Київ – Україна досягла певного успіху у виконанні вимог Європейського Союзу для підписання угоди про асоціацію. Про це заявив глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський. Водночас українські експерти нагадують, що низку принципових вимог Україна ще не виконала. Вони нагадують, що до вирішального саміту Східного партнерства залишилося трохи більше двох місяців. Водночас експерти по різному оцінюють, яку роль у перемовинах з ЄС відіграє питання звільнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

Експерти, які займаються моніторингом підготовки до підписання угоди про асоціацію, видали свої проміжні висновки, де наголошують на трьох умовах Європейського союзу, що не виконані, повідомляє Радіо Свобода директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Виконання двох з них – завдання для Верховної Ради, відзначає експерт. Парламент повинен розглянути і ухвалити законопроект щодо змін до виборчого законодавства, який має максимально враховувати рекомендації Венеціанської комісії, ОБСЄ, Ради Європи, а також недоліки, які були виявлені під час останніх парламентських виборів. Також на депутатів чекає закон про прокуратуру, який нині перебуває на розгляді у Венеціанській комісії, нагадує Сушко. Третє проблемне питання за президентом, наголошує він.

Без звільнення Тимошенко розмови про асоціацію будуть марними – експерт

Тема Тимошенко залишається ключовою і без якогось прогресу у напрямку її звільнення, чи лікування за кордоном, без будь яких рухів у цьому напрямку розмови про договір про асоціацію будуть марними
Олександр Сушко
«Йдеться про подолання наслідків вибіркового судочинства. Як би ми до цього не ставилися, але тема Тимошенко залишається ключовою і без якогось прогресу у напрямку її звільнення, чи лікування за кордоном, без будь яких рухів у цьому напрямку розмови про договір про асоціацію будуть марними, враховуючи настрої у багатьох країнах Європейського союзу», – зазначає Сушко.

Без вирішення цих трьох ключових питань, буде «вкрай наївно» говорити про виконання критеріїв, які ЄС висунув до України у грудні минулого року, вважає Олександр Сушко.

Україна також могла б ставити зустрічні вимоги до Євросоюзу – Толкачов

Утім, Україна певною мірою досягла критеріїв, необхідних для підписання угоди про створення Зони вільної торгівлі з Європейським союзом, заявляє у розмові з Радіо Свобода президент Європейської асоціації українців Олексій Толкачов. На його думку, українська влада має право поставитися скептично до решти умов щодо підписання угоди про асоціацію.

Навіть, коли нам кажуть про вибіркове правосуддя в Україні, то хочеться натякнути самій Європі про те, що в Євросоюзі є такі ж випадки, навіть, більш кричущі
Олексій Толкачов
«Навіть, коли нам кажуть про вибіркове правосуддя в Україні, то хочеться натякнути самій Європі про те, що в Євросоюзі є такі ж випадки, навіть, більш кричущі. Наприклад, випадок з Асанжем, засновником «Вікілікс». Це теж вибіркове правосуддя. Тут Україна також могла б ставити зустрічні вимоги до Євросоюзу. Тут я б чесно визнав, що питання Юлії Тимошенко виявилося менш важливим для Євросоюзу, ніж питання порятунку України від Митного союзу», – каже Толкачов.

У процесі перемовин з Європейським союзом зняли багато проблемних питань у сфері економіки, і це дозволяє говорити про наближення України до підписання угоди про асоціацію, переконує Олексій Толкачов.

Як би ми відповідали критеріям ЄС, то ніякої дискусії не було б – Таран

Знайти претензії до країн Європейського союзу, справді, не важко, особливо коли йдеться про нових членів євроспільноти, зауважує директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран. Водночас, українська влада навряд чи переконала ЄС у тому, що має бажання жити за європейськими правилами, каже він.

Основна претензія до України у контексті дотримання стандартів – це питання наявності вибіркового правосуддя. Саме тут для України є найбільша проблема
Сергій Таран
«Нові члени ЄС продемонстрували свою волю до перетворень, до реформ, саме тому вони входили до Європейського Союзу. Основна претензія до України у контексті дотримання стандартів – це питання наявності вибіркового правосуддя. Саме тут для України є найбільша проблема. На жаль, вона у першу чергу залежить від президента Януковича. Якби ми насправді відповідали цим критеріям, то ніякої дискусії не було б», – наголошує Таран.

Тим часом президент Віктор Янукович заявляє, що Україна рухається шляхом євроінтеграції і досягла критеріїв, необхідних для підписання Угоди про асоціацію. Він каже, що цьому сприяли реформи та модернізація різних сфер життєдіяльності країни впродовж останніх років. На переконання Януковича, такі перетворення не лише надаватимуть позитивного поштовху розвитку держави, а й будуть корисні країнам, з якими вона співпрацює.

Саміт Східного партнерства, під час якого Україна і Євросоюз можуть підписати угоду про асоціацію та створення Зони вільної торгівлі, має відбутися 28-29 листопада цього року у Вільнюсі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG