Доступність посилання

ТОП новини

Лікування від гепатиту коштує, як квартира у Києві – хворий


Київ – Приблизно кожен двадцятий українець інфікований вірусними гепатитами B і C. Такими є дані громадських організацій, а точних офіційних даних немає взагалі. Програму державної підтримки лікування цих недуг ухвалили в Україні лише цього року, але тендер щодо препаратів досі не оголосили. Громадські організації зауважують: остаточний варіант урядової програми відрізняється від того, що Кабмін розробляв спільно з експертами, і відрізняється не на краще.

У киянина Дениса гепатит С. Йому невдало зробили операцію після перелому – чоловік раніше займався велоспортом. Лікуватися він не може, хоча працює і продав квартиру: увесь родинний бюджет іде на лікування дитини, у якої ДЦП, дружина не працює, бо хтось мусить лишатися з малечею.

Сьогодні Денис може собі дозволити тільки підтримувальну терапію: дієта і корисні для печінки харчові добавки. Говорить: для того, щоб просто зробити аналізи, треба витратити півтори тисячі гривень.

Двадцять тисяч доларів – це тільки на уколи. А там ще тести всілякі, діагностика
киянин Денис
«Двадцять тисяч доларів – це тільки на уколи. А там ще тести всілякі, діагностика. Двадцять п’ять тисяч – і можна вже щось лікувати. Але це на півроку. Але треба розраховувати на рік. П’ятдесят тисяч доларів. Квартира у Києві», – розповідає чоловік.

«Сподіватися, що проблему вирішить держава, не варто»

Цього року на боротьбу з епідемією гепатиту в Україні виділили 33 мільйони гривень. Оголошення про початок тендеру на закупівлю препаратів на сайті Міністерства охорони здоров’я ще немає. Однак сьогодні вже сформована номенклатура і здійснюється збір заявок на препарати із регіонів, зауважила начальник управління державних закупівель МОЗ Галина Довганчин.

«Для лікування хворих на вірусні гепатити вже затверджена програма і за програмою передбачено фінансування 345 мільйонів, якщо я не помиляюсь. І маємо надію, що наступного року програма буде профінансована у повному обсязі», – зазначає чиновниця.

Епідемія гепатиту – це не українська проблема, а світова, зауважує головний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська. За її словами, ситуація пов’язана із тим, що відбулися глобальні зміни спектру інфекційних захворювань. І сподіватися, що цю проблему вирішить держава, не варто, вважає Голубовська.

Жодна країна світу за державний рахунок не охоплює 100% лікування, враховуючи те, що рівень інфікованості жодна країна світу теж не знає
Ольга Голубовська
«Жодна країна світу за державний рахунок не охоплює 100% лікування, враховуючи те, що рівень інфікованості жодна країна світу теж не знає», – заявляє інфекціоніст.

На її думку, виправити ситуацію можна, впроваджуючи страхову медицину.

Черговий «громовідвід для уряду»?

Україна – перша у Європі за темпами поширення гепатиту, зауважує Людмила Майстат, менеджер адвокаційних програм щодо вірусного гепатиту Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні. За її словами, часто захворювання проходить без симптомів, тому люди дізнаються про те, що інфіковані, коли гепатит викликає цироз печінки. Це не хвороба маргіналів, інфікуватися можна навіть у лікарнях або під час пошкодження шкіри внаслідок косметичних процедур.

Державна програма розроблялася спільно з експертами та громадськими активістами, однак фінальний варіант, який був, власне, затверджений, відрізняється від початкового у гірший бік, говорить Людмила Майстат.

В основному-то в Україні інфіковані люди – найбільший процент – це коінфіковані люди, що мають інфекції ВІЛ та гепатит С
Людмила Майстат
«У програмі немає чітких заходів, які будуть виконуватися у рамках цієї програми, – пояснює вона. – Буде якась сума грошей, які можуть бути виділені на обладнання для гепатоцентрів, а на лікування піде лише мінімум. Також важливо те, що у проектній програмі не прописані вразливі групи. В основному-то в Україні інфіковані люди – найбільший процент – це коінфіковані люди, що мають інфекції ВІЛ та гепатит С».

Окрім того, наголошує Майстат, цього року фінансування програми – у десять разів менше, ніж спочатку планувалося, і якщо наступного року недофінансування зберігатиметься, можна говорити, що програма від самого початку розглядалася як черговий «громовідвід для уряду».

На сьогодні деякі компанії погодилися знизити ціну на препарати від гепатиту для Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією до 5 тисяч доларів за курс, розповіла Людмила Майстат. За інформацією пацієнтської організації UCAB, про зниження ціни для участі в урядовому тендері заявляли двоє із трьох виробників таких ліків в Україні.

Приклад зниження ціни на препарати в Україні матиме вплив і на інші держави, говорять у громадських організаціях. Зокрема, за інформацією Альянсу, такі переговори нині тривають у Росії та Грузії.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG