Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко і тисячі засуджених мають право лікуватися за кордоном – Міщенко


Сергій Міщенко, народний депутат
Сергій Міщенко, народний депутат
Київ – У вівторок Верховна Рада може розглянути закони, які дозволять виїхати Юлії Тимошенко до Німеччини на лікування. Серед запропонованих до розгляду документів – законопроект позафракційного депутата Сергія Міщенка. У чому особливості і чи має шанси бути ухваленим цей проект закону? Про це у інтерв’ю Радіо Свобода з Сергієм Міщенком.

– Пане Міщенко, які переваги перед іншими подібними має Ваш проект закону?

– Він не тільки дозволяє звільнити і дати Юлії Тимошенко можливість лікуватися у Німеччині, а й дає тисячам наших засуджених громадян скористатися такою ж можливістю. Ця можливість може бути лише для тієї категорії осіб, які скоїли ненасильницькі злочини. У мене пряма заборона, у цьому законопроекті, стосовно вбивць, ґвалтівників, розбійників, маніяків, рецидивістів. Цим категоріям громадян не дозволяється користуватися такою можливістю, щоб не було звинувачень у тому, що це відкриття шляху до того, що усі хто має гроші, через нашу корумповану судову систему міг забезпечити своє лікування десь за кордоном. І головне! У мене людина, по якій суд приймає відповідне рішення, негайно звільняється з установи, де вона відбуває покарання. Вона виходить як вільна людина: збирається на лікування, отримує паспорт, візи. Її не етапують і не охороняють.

– Чому у парламенті обговорюються проекти законів, які дозволять засудженим лікуватися за кордоном, авторства провладних, або позафракційних депутатів, а від опозиційних фракцій подібних законопроектів немає?

– Це питання не до мене, а до тих, хто не вносить їх. У мене є одна мета – знайти вихід з цього положення, щоб Україна 28 листопада підписала угоду з Євросоюзом. А для цього не потрібно як панацею брати мій законопроект. Його треба прийняти у першому читанні. А опозиція і влада, бо вони між собою зараз домовляються, щоб Європа задоволена була, щось підкорегували в моєму законі, щось викинули, щось додали. Будь ласка, приймайте у першому читанні, доопрацьовуйте, вносьте поправки. Тут має бути спільне рішення.

– Пане Міщенко, як на Вашу думку, чи вдасться Верховній Раді у вівторок ухвалити закон, який дозволить засудженим, зокрема Юлії Тимошенко, лікуватися за кордоном?

– Я не розумію логіки того, як у влади будуть відбуватися консультації з опозицією у голови Верховної Ради. Чому авторів законопроектів, мене, туди не запросити? Мабуть, зайві опозиціонери заважають прийняттю рішення? Хоча, я ж кажу, будь ласка, можна й без мене вирішити. Чесно кажучи, мене опозиційні фракції не ставлять до відома щодо своїх планів. Що вони збираються робити я не знаю. Це називається консолідація в середині опозиції! Це від самого початку цього скликання було. Зрозуміло, що влада взагалі не буде мене ставити до відома щодо якихось їхніх питань.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG