Доступність посилання

ТОП новини

Парламент не визначився, лікувати чи звільняти Тимошенко


Київ – Як саме звільнити Юлію Тимошенко? Чи повернеться вона після лікування за кордоном за ґрати? Український президент Віктор Янукович вважає, що це питання має вирішити парламент. Однак Верховна Рада у вівторок так і не змогла розглянути жодного із законопроектів про лікування Тимошенко за кордоном. Частина опозиційних депутатів вважає, що відпустити колишнього прем’єра на лікування, не помилувавши її – це лише імітація вимог ЄС щодо вирішення проблеми вибіркового правосуддя, і що помилувати Тимошенко Віктор Янукович може і без парламенту. Між тим, щонайменше у двох фракціях – у Партії регіонів та в УДАРі – запевняють, що готові голосувати за законопроект про лікування опозиційного лідера.

Колишній прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко має повернутися за ґрати після того, як завершить лікування за кордоном. Таку позицію фракції Партії регіонів у Верховній Раді висловив Радіо Свобода народний депутат від цієї політичної сили Олександр Стоян.

Він також припустив, що опозиція не зацікавлена у розв’язанні питання Тимошенко.

«Ми запропонували опозиції – подайте такий законопроект. Вони сказали: ні, такий законопроект ми подавати не будемо. Гадаю, такий проект може подати Партія регіонів у контексті вимог, які пов’язані і з лікуванням, і з поверненням в Україну», – наголосив регіонал, уточнивши, що після лікування ув’язнені, зокрема і колишній прем’єр Тимошенко, мають повернутися до своїх камер, і далі відбувати покарання.
Парламентська більшість та опозиція – про долю Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00
Керівник парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив припущення, що опозиція просто побоялася вирішувати питання Тимошенко. За його словами, нині опозиційні фракції не голосували ані за порядок денний, ані за законопроект про лікування ув’язнених за кордоном, який вніс на розгляд парламенту позафракційний Сергій Міщенко.

Тимошенко можна звільнити і без нових законів – Павленко

В опозиції зовсім інакше пояснюють своє несприйняття законопроекту про лікування ув’язнених за кордоном. У коментарі Радіо Свобода депутат від УДАРу Ростислав Павленко висловив думку, що виконавча влада має всі необхідні ресурси для помилування Тимошенко чи вивезення її на лікування за межі України.

В ситуації, коли Україна робить цивілізаційний вибір – неприпустимо ставити вище національних інтересів інтереси Януковича та його команди
Ростислав Павленко
«Викликає подив позиція більшості та позиція президента, що потрібен якийсь додатковий закон. Це виглядає як спроба перенести кланові особливості правлячої партії України на взаємини нашої держави та ЄС. В ситуації, коли Україна робить цивілізаційний вибір – неприпустимо ставити вище національних інтересів інтереси Януковича та його команди», – зазначив Павленко.

Водночас депутати від УДАРу наголошують, що загальна позиція фракції – голосувати за законопроект Міщенка про лікування в’язнів за кордоном, чи за інший законопроект, який допоможе вивезти Тимошенко до Європи. Але ударівці наголошують, що вони продовжують консультації щодо варіантів звільнення екс-прем’єра і з іншими опозиційними фракціями, і з місією Кокса-Квасневського.

Законопроект про лікування за кордоном: від Міщенка чи від Банкової?

У «Батьківщині» ж вважають лікування Юлії Тимошенко з подальшим поверненням за ґрати імітацією виконання європейських вимог. Відтак лідер фракції партії «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що Тимошенко згодна на часткове помилування (зменшення терміну ув’язнення) та на лікування за кордоном.

Тимошенко для долі України готова прийняти часткове помилування
Арсеній Яценюк
«Так, Юлія Тимошенко згодна на часткове помилування. Вона це чітко зазначила, що робить серйозний крок, – вона для долі України готова прийняти часткове помилування», – сказав він.

Однак Яценюк не вважає, що для цього потрібні якісь додаткові закони, і називає законопроект Сергія Міщенка «проектом Банкової», оскільки він передбачає лікування з елементами обмеження волі, але не зараховує його до терміну покарання. Опозиціонер вважає, що на тексті компромісного варіанту звільнення Тимошенко мають стояти підписи особисто Януковича, Кокса, Квасневського та опозиціонерів.

Зі свого боку регіонал Олег Царьов зауважив Радіо Свобода, що його фракція і він особисто підтримають законопроект про лікування Тимошенко за кордоном, навіть у разі, якщо його запропонує опозиція.

Сергій Міщенко, позафракційний депутат, свій законопроект, який вже поданий до парламенту, вважає компромісним. За його словами, людина, яка хоче лікуватися, звертається до суду, і за його рішенням її одразу ж звільняють із в’язниці, й вона їде на лікування як вільна людина, пояснює автор. Водночас, у тексті законопроекту вказано, що засуджений не може залишати території закордонного закладу, де його лікують. Зміст двох інших законопроектів про лікування в’язнів за кордоном, котрі подали до парламенту позафракційний депутат Анжеліка Лабунська та регіонал, який подав заяву на вихід із фракції, Микола Рудьковський, наразі невідомий.

Протягом останніх тижнів центральною темою обговорення політиків України і Євросоюзу є підготовка до укладення угоди про асоціацію. Головну розбіжність сторони мають щодо вибіркового правосуддя і питання Юлії Тимошенко.

В Україні у вівторок вже другий день поспіль перебували члени моніторингової місії Європарламенту Пат Кокс і Александр Квасневський, до яких долучилися міністри закордонних справ Польщі та Швеції Карл Більдт та Радослав Сікорський. Цього дня вони мали зустріч із Віктором Януковичем за зачиненими дверима.

Представники опозиції та позафракційні депутати неодноразово висловлювали Радіо Свобода впевненість, що рішення про виїзд Тимошенко за кордон парламент досі не ухвалив тому, що його не ухвалили на Банковій.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG