Доступність посилання

ТОП новини

Харківський тракторний завод наздоганяє контракт


Харків – Харківський тракторний завод відновив роботу конвеєрів. Більше трьох тисяч співробітників підприємства намагаються вкластися у часові рамки, визначені контрактом на постачання понад 200 тракторів до Куби. За офіційною версією, конвеєр ХТЗ простояв майже два тижні через конфлікт із митницею. Водночас, за неофіційною версією, підприємство стало заручником суперечок між бізнес-структурами – Російської групи «ГАЗ» Олега Дерипаска та української індустріальної групи «УПЕК» Анатолія Гіршфельда, депутата від Партії регіонів.

Непорозуміння з митниками загрожували Харківському тракторному заводу зривом великого контракту з Кубою, а також припиненням постачання продукції замовникам з Росії та України, заявляв генеральний директор підприємства Владислав Губін.

«У мене під питанням виконання кубинського контракту – це 175 колісних тракторів і 45 гусеничних. Контракт добігає кінця. До 5 листопада я маю його завершити. Якщо я його не закінчу, то завод понесе величезні збитки. Окрім цього, ми постійно відвантажуємо наші трактори до Російської федерації, середньої Азії, ну і постачаємо в Україну», – зазначив Губін.

Минулого тижня українські ЗМІ облетіла звістка, що ХТЗ, основний виробник вітчизняної сільгосптехніки, припиняє роботу. Співробітників тракторного відправили у відпуску. Їм повідомили, що нема з чого складати трактори, бо митниця, починаючи з дев’ятого жовтня, не випускає з Росії запчастини, емалі та розчинники.

ХТЗ вчасно не надав необхідних документів – митниця

Більше тижня на митному терміналі в Харкові припадали пилом одинадцять фур, один контейнер і залізничний вагон з необхідними комплектуючими. Менеджмент заводу заявляв, що всі необхідні документи для дев’яти декларацій, а також додаткові уточнення надали ще десятого жовтня.

Утім, керівництво обласної митниці у відповідь озвучило свої претензії до дирекції тракторного заводу. Вони зводилися до того, що ХТЗ вчасно не надав необхідних документів, які б підтверджували заявлену митну вартість вантажу. До того ж, за версією митників, представники підприємства неправильно вказали коди продукції, що ввозилася з-за кордону. Головний інспектор відділу медіа-супроводження головного управління Міндоходів Олена Рижова наголосила:

«Підприємству ХТЗ було запропоновано надати додаткові документи. Зокрема, по двох деклараціях митна вартість скорегована у бік збільшення. За 6 іншими митними оформленнями підприємства було підтверджено задекларований рівень вартості на основі наданих додаткових документів. А на фарбу і розчинники оформлена тимчасова декларація, поки триватимуть лабораторні дослідження», – сказала Рижова.

Гендиректора ХТЗ звинуватили у корупції

Колотнеча з розмитненням зав’язалася навколо вантажів з Росії, Китаю та Італії, нагадав генеральний директор ХТЗ Владислав Губін.

Ми імпортуємо комплектуючі з Німеччини, Туреччини та інших країн. В Україні ж далеко не все з комплектуючих виробляється
Владислав Губін
«Десь 60% – це були російські комплектуючі, біля 30 – з Китаю, і близько 10% запчастин – це італійські. Окрім цього ми імпортуємо комплектуючі з Німеччини, Туреччини та інших країн. В Україні ж далеко не все з комплектуючих виробляється», – відзначив Губін.

Тим часом Владислава Губіна звинуватили у корупції. Таку заяву зробив почесний президент індустріальної групи «УПЕК», народний депутат від Партії регіонів Анатолій Гіршфельд. За його словами, контракт між учасником цієї групи Лозівським ковально-механічним заводом та Харківським тракторним зірваний. Гіршфельд заявив, що з приходом нового менеджменту ХТЗ припинилося виконання контракту на постачання ведучих мостів для тракторів та підшипників, які виробляє Харківський підшипниковий завод, що також входить до групи «УПЕК».

Страждають як співробітники ХТЗ, так і робітники ЛКМЗ, від дій нового керівництва тракторного заводу. Потерпають від сірих корупційних схем, коли китайська продукція завозиться до України
Анатолій Гіршфельд
«Ще десятого числа я відправив листа на ім’я віце-прем’єра Арбузова. Ситуація на ХТЗ мене не може не хвилювати. І сьогодні, на мій погляд, страждають як співробітники ХТЗ, так і робітники ЛКМЗ, від дій нового керівництва тракторного заводу. Потерпають від сірих корупційних схем, коли китайська продукція завозиться до України через територію Росії, через кілька фірм»,– наголосив Гіршфельд.

На думку Анатолія Гіршфельда, бренд ХТЗ, який славив Україну на весь світ, поступово перетворюється на китайський, але з дешевими китайськими ведучими мостами харківські трактори далеко не заїдуть, бо втратять у якості. При цьому в індустріальній групі «УПЕК» запевняють, що не впливали на митницю з метою посилення контролю під час митного оформлення.

ХТЗ вісімдесят два роки не брав участі в корупційних схемах – Губін

Владислав Губін у коментарі Радіо Свобода зауважив:

«За подібні висловлювання Анатолій Гіршфельд зі своєю командою має нести відповідальність», – сказав Губін. Гендиректор ХТЗ планує позиватися проти Гіршфельда до суду.

«Ми подаємо позов, бо Харківський тракторний завод за вісімдесят два роки своєї роботи ніколи не брав участі ні в яких сірих, корупційних чи незаконних схемах», – запевняє Губін.

Владислав Губін також наголосив, що ХТЗ не використовує мости виробництва лозівського заводу. Також він відзначив, що вирішенню проблем із розмитненням та відновленню постачань запчастин на завод допомогли публічний розголос і особисте втручання міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

«На сьогоднішній день у нас немає претензій до митниці, а у них до нас», – сказав Губін.

Станіслав Губін визнає, що харківські трактори слабші за аналогічні імпортні, адже мають максимум 220 кінських сил, тоді як закордонні 300 і більше. Але він обіцяє удосконалювати машини і боротися за європейські ринки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG