Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ «нагріє руки» на каретах швидкої на 200 мільйонів – депутат


Київ – В Україні не вистачає близько трьох з половиною тисяч карет «швидкої допомоги», констатує Міністерство охорони здоров’я. До кінця року відомство планує закупити півтори тисячі машин. Тендер оголосили, але конкурсні торги досі не розпочато, розкриття пропозицій кілька разів переносилось. Опозиційні депутати, однак, стверджують, що чиновники таким чином намагаються «відмити» 200 мільйонів гривень. Проблема – у непрозорості діяльності міністерства і відмови залучення до роботи представників третього сектору, вважають активісти громадських організацій.

Попри показову відкритість і публічність діяльності міністерства охорони здоров’я, державні закупівлі, які проводить це відомство залишаються таємницею для пацієнтів, зауважує у коментарі Радіо Свобода очільник пацієнтської організації UCAB Дмитро Шерембей.

Великі лоти закупівель треба заборонити проводити Міністерству охорони здоров’я. Це повинні робити незалежні групи
Дмитро Шерембей
«Великі лоти закупівель треба заборонити проводити Міністерству охорони здоров’я. Це повинні робити незалежні групи, куди входили би представники неурядових організацій, технічні спілки, професіонали у цій економічній та медичній галузі та представник МОЗу. Допоки МОЗ сам для себе робитиме закупівлі, доти вони будуть безглуздими», – вважає він.

Дмитро Шерембей вважає, що причина затримки проведення тендеру на закупівлю карет «швидкої» у тому, що чиновники навмисне проводять особливо важливі торги наприкінці року, щоб медики приймали будь-який продукт, незалежно від його якості, боячись втратити хоча б це. Тому що невикористані кошти наприкінці року повертаються в бюджет.

На закритість керівництва української медицини нарікає і голова Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк. Однак на його думку, причина – у недостатній активності як самих пацієнтів, так і лікарів, які боячись втратити посаду, абсолютно нехтують інтересами професії.

Міністерство закупить півтори тисячі «швидких» до кінця року

В прес-службі Міністерстві охорони здоров’я, тим часом, повідомляють, що початок торгів, запланований на 18 жовтня, розпочнеться за десять днів. Міністерство планує закупити півтори тисячі карет «швидкої допомоги» до кінця року, повідомляє сайт уряду. Їх розподілять по місцевих управліннях охорони здоров’я, а ті вже – по конкретних лікарнях, говорить Галина Довганчин, начальник управління державних цільових програм та державних закупівель МОЗ.

Регіони формували потребу з розрахунку один автомобіль на десять тисяч населення
Галина Довганчин
«Регіони формували потребу з розрахунку один автомобіль на десять тисяч населення, з урахуванням наявних автомобілів, з використанням до п’яти років», – зазначає чиновниця.

МОЗ перевіряє Генпрокуратура – депутат

У процесі проведення медичної реформи потреба у автомобілях «швидкої» зростатиме, потрібно буде ще більше машин, зазначають також в міністерстві.

Утім, цьогорічний тендер на закупівлю «швидких» переносили вже кілька разів.

Це – також частина схеми, продиктована великою увагою громадськості до закупівлі машин «швидкої», розповідає Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Павло Петренко. За його словами, нині держзакупівля «швидких» – чергова корупційна схема урядовців. За його підрахунками, таким чином хтось «нагріє руки» на 200 мільйонів гривень.

По кожній «швидкій допомозі» – переплата, в середньому, двісті тисяч
Павло Петренко
«У тендерній пропозиції вказана сума 649-650 тисяч гривень за одиницю техніки. Йдеться про «швидкі допомоги» класу «B». Так от, аналогічні «швидкі допомоги» закуповувалися півтора року тому, і з цього приводу порушена кримінальна справа, – зауважує Петренко. – Тоді машин закуповувалося в чотири рази менше – близько двохсот штук. В рамках кримінальної справи була проведена експертиза, і по кожній «швидкій допомозі» – переплата, в середньому, двісті тисяч».

Депутат зазначає, що звернувся до Генпрокуратури з приводу цьогорічних торгів, і зараз триває перевірка.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG