Доступність посилання

ТОП новини

Чи встигне ЄС стати посередником в Україні?


Катрін Аштон
Катрін Аштон
Київ – Брюссель може стати посередником між українською владою та опозицією під час нинішньої кризи. Таку думку висловлюють українські експерти. Щоправда нинішню позицію ЄС стосовно ситуації в Україні фахівці оцінюють по-різному. Цього тижня до Києва має приїхати верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики та безпеки Катрін Аштон. Мета візиту – пошук шляхів виходу з політичної кризи в Україні.

Верховний комісар ЄС Катрін Аштон має прибути до Києва цього тижня. Її візит анонсував президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. Катрін Аштон має допомогти «знайти вихід із політичної кризи».

Напередодні ж колишній президент Польщі, співкерівник місії Європарламенту в Україні Олександр Квасневський розкритикував політику Брюсселя щодо Києва. На його думку, підхід Брюсселя до питання підписання угоди про асоціацію між ЄС і Україною є наївним. «Брюссель був наївним» і недооцінив російську позицію, а «також те, що зараз відбувається в Києві», наголосив Квасневський.

Європейський Союз наразі має стати посередником між українською владою та опозиції у вирішенні нинішньої політичної кризи, вважає політичний експерт Володимир Фесенко. На його думку, його роль може бути такою ж, як у 2004 році.

«Квасневський надсилає такі сигнали тривоги, тому що, мабуть, товстошкірі брюссельські чиновники і політики не розуміють весь драматизм ситуації в Україні, – зазначає Фесенко. – Але, мабуть, зрозуміли, що чекати вже не можна. Тиждень чекали. Зараз, думаю, уже є розуміння того, що або за посередництва ЄС починаються переговори про вихід з нинішньої політичної кризи, або протистояння в Україні може не тільки затягнутися, але поступово набувати неконтрольованих форм».

Мабуть, товстошкірі брюссельські чиновники і політики не розуміють весь драматизм ситуації в Україні
Володимир Фесенко
Без посередника не обійдеться

Досі позиція Євросоюзу щодо України не була конкретно визначена, каже Радіо Свобода колишній керівник МЗС Володимир Огризко. Відтак, візит Катрін Аштон в Україну пан Огризко вітає і висловлює сподівання, що це дозволить знайти вихід із ситуації.

«Нарешті потрібно переходити до конкретних дій, особливо на тлі того, що робить сьогодні Росія, – наголошує Володимир Огризко. – Тому я дуже вітаю цей майбутній візит і дуже сподіваюся, що у ході цих переговорів буде знайдено абсолютно нормальний вихід. А він полягає у тому, що Україна і ЄС нарешті підпишуть угоду про асоціацію і підуть на зустріч одне одному».

Нинішня політична криза в Україні загострюється, і, очевидно, що для її вирішення потрібен посередник, наголошує Радіо Свобода заступник директора Центру Разумкова, колишній перший заступник міністра закордонних справ України Валерій Чалий. І таким посередником, на його думку, може стати європейська сторона.

«Іде досить серйозний тиск із Кремля, – говорить Чалий. Ясно, що у цих умовах Росія, Володимир Путін може бути якимось посередником. Це очевидно. Позитивно, що відбулися розмови президента України з генеральним секретарем ООН та з паном Баррозу. Це свідчить про можливість врегулювання ситуації мирним шляхом».

Разом з тим, Валерій Чалий висловлює побоювання, що до приїзду в Україну Катрін Аштон може статися щось, що унеможливить посередництво ЄС.

«На жаль, ті сигнали, які постійно звучать від української влади є свідченням нерозуміння ситуації, – продовжує Чалий. – Постійні погрози, якісь додаткові силові, поки що декларації, а не дії, але якщо це переросте у дії, тоді ця проєвропейська налаштованість демонстрантів просто переросте у дуже серйозний не просто протест, а в акції непокори вже до чинного в Україні режиму».

Якщо це переросте у дії, тоді ця проєвропейська налаштованість демонстрантів просто переросте у дуже серйозний не просто протест, а в акції непокори
Валерій Чалий
Напередодні президент Віктор Янукович провів телефонні розмови з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу і генеральним секретарем ООН Пан Ґі Муном. «Під час розмов сторони обговорили питання поточної співпраці, внутрішньополітичну ситуацію в Україні та підходи до її розв’язання», – йдеться у повідомленні прес-служби українського президента.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG