Доступність посилання

ТОП новини

Польська громада у Львові отримала символічний ключ від Польського дому


В цій будівлі буде Польський дім у Львові
В цій будівлі буде Польський дім у Львові
Львів – Польська громада у Львові отримала символічні ключі від приміщення, де буде створено Центр польської культури та європейського діалогу. Відтак, найбільша національна меншина міста матиме свій довгоочікуваний Польський дім.

Польська громада отримала у власність будинок, що розташований неподалік центральної частини міста. Передача символічних ключів стала справжньою подією для польської громади Львова.

Юрій Коморовський, корінний львів’янин, сподівається, що нове приміщення, де більше місця, стане справжнім центром українсько-польського поєднання. Всі мистецькі гуртки, один з яких провадить львів’янин, будуть у Польському домі. Жодного упередження до себе, львів’янина, поляка за походженням, у Львові не відчуває.

Не повинно між нами бути різниці, бо в історії маємо багато пунктів, треба підтримувати добру сторону, а погану зрозуміти і простити
Юрій Коморовський
«Тепер багато людей їдуть у Польщу і бажають вивчати польську. Це корисно для наших спільнот, які колись жили разом і тепер змушені. Не повинно між нами бути різниці, бо в історії маємо багато пунктів, треба підтримувати добру сторону, а погану зрозуміти і простити один одному, щоб була злагода і мир, як це має бути у цивілізованих країнах, які йдуть в Європу», – зауважив львів’янин.

Польський дім стане домом порозуміння

У Львові, за різними даними, проживає від 7 до 15 тисяч поляків, але скільки достеменно не знає навіть голова правління Товариства польської культури Львівщини Емілія Леговіч. Адже люди дуже мігрують і цей процес неконтрольований. Поляки в Україні отримали від польського уряду «карти поляків», що дає їм можливість вільно перетинати кордон, проживати у Польщі, навчатись і працювати.

Тут мали б відбуватись різні заходи: театральні вистави, дискусії, заходи, які б сприяли ще більшій європейськості Львова
Емілія Леговіч
«Нас достатньо багато, щоб будинок цей отримати і загосподарювати у ньому. Тут мали б відбуватись різні заходи: театральні вистави, дискусії, заходи, які б сприяли ще більшій європейськості Львова, тут будуть презентації книг. Перед нами велике завдання», – каже Емілія Леговіч.

Ремонт приміщення фінансуватиме польський уряд і очікується, що за два роки польська громада вже зможе відчинити двері Польського дому. Віце-міністр закордонних справ Польщі Катажина Пелчиньська-Наленч каже, що Польський дім стане символом доброго співробітництва з Польщею, а відтак і з Європейським Союзом.

Двері Центру будуть відчинені для всіх, хто хотітиме налагоджувати контакти з польською культурою, історією
Катажина Пелчиньська-Наленч
«Двері Центру будуть відчинені для всіх, хто хотітиме налагоджувати контакти з польською культурою, історією. Польща підтримуватиме будинок, але надіємось і на активність громадськості», – наголосила Катажина Пелчиньська-Наленч.

Будинок, який передала мерія, розташований на території військової частини. Відтак має бути ще постанова Кабміну про передачу будівель і земель на баланс місцевих органів влади і вже мерія одразу закріпить за польським товариством земельну ділянку і затвердять план реконструкції будівлі, яка є історичною.

Останні десять років польська громада у Львові домагалась від міської влади виділити їй приміщення для культурного центру. Адже Польща повернула у власність українській громаді у Перемишлі Український дім.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG