Доступність посилання

ТОП новини

В Україні залякують журналістів Радіо Свобода та «Голосу Америки» – Рада при уряді США


Логотип Ради директорів мовлення при уряді США
Логотип Ради директорів мовлення при уряді США
Після масових протестів у столиці України Києві різко зросло число випадків переслідувань, залякувань і нападів на незалежних журналістів, зокрема, й на працівників Радіо Свобода й «Голосу Америки», заявила сьогодні у США Рада директорів міжнародного мовлення, яка керує, серед інших, і цими двома медія-організаціями.

Зокрема, мовиться в заяві, Радіо Свобода повідомило про кампанію дискредитації журналіста-ветерана Віталія Портникова, яка має на меті дискредитувати його і підірвати продемократичний рух Євромайдану. 9 січня київське помешкання Портникова пікетувала юрба з близько 50 людей із погрозливими гаслами й українськими прапорами, які звинувачували його в «аморальній поведінці».

Тележурналіст української служби «Голосу Америки» Руслан Дейниченко зазнав неодноразових спроб залякування після його висвітлення останнім часом акцій протесту Автомайдану, спрямованих проти приміської резиденції президента Віктора Януковича, наприкінці грудня. Посадовці Державтоінспекції з міста, де зареєстроване його авто, багато разів відвідували батьків журналіста і родичів його дружини, вимагаючи від них підписати документи про нібито порушення правил дорожнього руху, що можуть призвести до позбавлення водійського посвідчення на термін у шість місяців.

«Це вочевидь скоординована кампанія з метою дискредитувати незалежних, професійних журналістів, що нагадує найгірші варті засудження практики часів СРСР», – заявив президент і керівник Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Кевін Клоуз.

Портников, журналіст-фріленсер, який здобув багато нагород, і відомий громадський діяч, є постійним автором української служби Радіо Свобода з 1991 року. Він є членом Ради Всеукраїнського об’єднання «Майдан».

«Погрози нашим журналістам – лише одні з численних актів насильства й залякувань, що їх коять проти носіїв незалежних голосів останні кілька тижнів, і влада України має засудити їх і покарати винних, що відповідало б новорічній обіцянці президента Віктора Януковича просунутися шляхом порозуміння та національної консолідації», – заявив директор «Голосу Америки» Дейвід Енсор.

Управління представника у справах свободи засобів інформації Організації з безпеки і співпраці в Європі ще 2 грудня повідомляло, що понад 40 журналістів зазнали фізичних нападів і потерпіли під час висвітлення масових протестів у Києві. Найсерйозніший наразі напад стався 25 грудня, коли жорстоко побили українську журналістку Тетяну Чорновол, яка розслідує корупцію на найвищих рівнях.
XS
SM
MD
LG