Доступність посилання

ТОП новини

Камерон не їде в Сочі


Дейвід Камерон, прем’єр-міністр Великобританії
Дейвід Камерон, прем’єр-міністр Великобританії
Лондон – Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон не поїде на зимову олімпіаду в російському місті Сочі. Натомість британський уряд заявляє, що у цьому випадку йдеться не про бойкот, а про завантаженість глави уряду іншими справами.

Британські спортсмени на Олімпіаду їдуть, хоча у їхній країні та у багатьох країнах Європи лунали заклики бойкотувати Сочі через порушення прав людини в Росії.

Ідею бойкоту Сочі підтримують також деякі українські активісти у Британії.

Одним з пунктів петиції, яку у середу українські активісти разом з чотирма депутатами британського парламенту передали прем’єр-міністру, є також і бойкот російської олімпіади, що починається через тиждень.

Чимало українців вказують, що Росія використовує важелі економічного й політичного тиску, щоб впливати на внутрішню ситуацію в Україні та на зовнішню політику Києва.

Лунають побоювання прямого силового російського втручання у внутрішні українські справи.

Тим часом міжнародна спільнота більше стурбована станом з пошануванням прав людини у самій Росії і зокрема обмеженнями прав за сексуальною ознакою.

Олімпіади і політика

Перед деякими спортсменами постало питання особистого вибору.

Сновбордистка з Австралії Белл Брокхофф відкрито заявляє про свою гомосексуальність і каже, що знає про проблеми в Росії.

«Я туди поїду, тому що я не боюся тих законів. Я хочу, щоб ті, хто живе в Росії, побачили мої дії, і я хочу додати їм сміливості, щоб вони не боялися бути тими, ким вони є», – каже спортсменка, яка їде у Сочі.

Майже усі олімпіади за своєю природою несуть політичне навантаження і супроводжуються більш чи менш палкими політичними суперечками.

Але як на спортивні ігри, що за задумом творців мали би символізувати мир, олімпіада в Сочі потерпає від надто великого набору потенційних проблем.

Одна з серйозних – загроза терористичних нападів. Британський фахівець з питань безпеки Вілл Ґідс сказав в інтерв’ю британському телебаченню, що власне олімпійські об’єкти в Сочі, напевне, добре захищені.

Він вказує, що Росія залучила для охорони Олімпійських ігор близько 30 тисяч службовців – приблизно вдвічі більше, ніж було задіяно у заходах безпеки на минулій літній Олімпіаді у Лондоні.

Але він нагадує про величезну територію, яку треба контролювати, а також близькість конфліктних зон на Кавказі.

Після двох останніх вибухів у Волгограді офіційний Лондон вважає, що ймовірність спроб нападів пов’язаних з олімпіадою у Сочі дуже висока.

Отже у британського прем’єра набагато більше підстав і причин у Сочі не їхати, ніж їхати.
XS
SM
MD
LG