Доступність посилання

ТОП новини

Польщу відвідала команда Russia Today, записавши антиукраїнські коментарі


Варшава – У Польщі не вщухають емоції, спричинені інтерв’ю речника «Правого сектора» Андрія Тарасенка, яке минулого четверга опублікувала газета Rzeczpospolita. Розмову, в якій Тарасенко начебто говорив про територіальні претензії українців до Польщі, цитують у ЗМІ та на інтернет-сайтах. Високотиражний таблоїд Fakt опублікував з цього приводу статті з промовистими заголовками «Українці вимагають Перемишль» та «Не віддамо Польщу фашистам з України».

Генрик Вуєц, відомий діяч «Солідарності», радник польського президента вважає, що інтерв’ю з Андрієм Тарасенком в газеті Rzeczpospolita – не що інше як гонитва за сенсацією. Вуєц говорить, що в Польщі ще з часів Помаранчевої революції зберігається велика симпатія до України. Він сподівається, що здійнятий пресою ажіотаж не зашкодить позитивному ставленню поляків до України.

«Вважаю, що Rzeczpospolita, друкуючи це інтерв’ю, діяла не надто професійно. Якщо це робили професіонали, то вони мали б сказати, що йдеться про крайні сили. Інакше, читач подумає, що саме такі погляди переважають в Україні. Тим часом, якщо хтось уважно прочитає це інтерв’ю, то зрозуміє, що це якась радикальна людина, яка говорить абсолютні дурниці, наприклад про атомну зброю», – каже Генрик Вуєц.

«Погана послуга Майдану і його прихильникам»

Ґжеґож Пац, історик, активний учасник польських акцій солідарності з українськими євромайданами, каже, що слова Тарасенка потрапили на сприятливий ґрунт. Він нагадує, що минулого року у Польщі дуже багато говорили й писали про 70-річчя Волинської трагедії.

«Я два дні спостерігаю як практично в кожній дискусії в інтернеті про Україну – у Фейсбуці, на форумах – всюди є те, що Андрій Тарасенко сказав про Перемишль», – розповідає польський діяч. Він переконаний: «Мушу сказати, що в Польщі давно ніхто не робив настільки поганої послуги українській справі та справі Майдану як Андрій Тарасенко своїми висловлюваннями».

Ґжеґож Пац каже, що тепер польські друзі України мусять вкладати чимало часу і зусиль у спростовування нісенітниць про Майдан.

«Ми, тобто люди, які задіяні в акції солідарності, які переконують польське суспільство, що Україну треба підтримувати, після таких висловлювань зосереджуємося на їхньому спростовуванні. Мусимо пояснювати людям, що Майдан – це велика європейська справа, яка також важлива для Польщі, а не акції якихось радикалів, які хочуть відбрати у Польщі Перемишль», – розповів історик.

«Триває інформаційний наступ на Майдан»

Петро Тима, голова Об’єднання українців Польщі, аналізуючи низку негативних публікацій присвячених українському протестному рухові, говорить про інформаційний наступ на Майдан.

«Думаю, що ця інформаційна офензива чітко пов’язана з тим, що польські офіційні чинники, польське суспільство, польські медіа так сильно заангажувалися у висвітлення подій в Україні, підтримку для українського суспільства. Причому, це не лише декларації, але присутність польських політиків на Майдані, заява польського премєр-міністра Туска про те, що він говоритиме з європейським політиками про реальні кроки і реальну допомогу для України в цей складний час. Це спричинило посилення різних негативних голосів», – каже керівник Об’єднання українців Польщі.

«У Польщі нещодавно була команда російського телебачення Russia Today, яка записувала коментарі на рахунок Волині і польських жертв українських націоналістів. Мені про це розповідали польські історики з Інститу національної пам’яті. Отож ця польська кампанія, польські голоси, коментарі і статті – це елемент наступальної інформаційної акції з боку Росії», – вважає Петро Тима.

Тима також нагадує, що в січні польські ліві з партії Союз лівих демократів подали на розгляд Сейму проект резолюції про зростання націоналістичних і шовіністичних настроїв в Україні. Згідно з цим документом, польські політики мали б утримуватися від контактів із ВО «Свобода». На думку голови Об’єднання українців Польщі, такі політичні акції мають на меті відвернути увагу офіційної Варшави від протизаконних дій української влади.

Яка Україна небезпечніша для Польщі?

Свою відповідь на публікації, що лякають поляків українським націоналізмом дали польські журналісти, які висвітлюють події в Україні. До «псевдозахисників пам’яті про Волинь» звернувся Павел Боболовіч, журналіст Radio Wnet, який щоденно робить радіорепортажі з Києва. Журналіст наголошує, що його рід походить із Волині, а рідні постраждали під час Волинської трагедії. Проте, твердить Боболовіч, йому легше порозумітися з українським націоналістом, ніж із комуністом, чи регіоналом. «На Майдані я з подивом дивлюся на гордих Козаків, свободу яких ніхто не спроможний задушити: ані брутальний Беркут, ані московський чобіт, ані байдужість світу», – написав Боболовіч.

Протверезити українофобські середовища у Польщі намагається й публіцист консервативних поглядів Давид Вільдштейн. За його словами, жодна тверезомисляча людина не намагатиметься увіпхнути український протестний рух у мішок з написом «нацизм».

«Існує Україна, яка для Польщі набагато небезпечніша ніж, та що ставить пам’ятники Бандері. Це Україна, на якій базуються російські війська», – наголошує Вільдштейн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG