Доступність посилання

ТОП новини

Олімпіада в Сочі на тлі порушення прав людини


7 листопада в Сочі починаються зимові ХХII Олімпійські ігри. Урочиста церемонія відкриття розпочнеться о 20:14 за московським часом. На ній будуть присутні глави 44 держав. Очікується, що в п'ятницю в Сочі прилетить і президент України Віктор Янукович. Сам цей факт обурив українську опозицію. Лідер партії «УДАР» Віталій Кличко назвав цей крок Януковича безвідповідальним, сказавши, що президент повинен залишитися в країні і шукати шляхи виходу з кризи. У Росії ж говорять про те, що у зв'язку з Олімпіадою в Сочі порушують права людей. Зокрема, правозахисники вказують на те, що не всі російські громадяни можуть відвідати змагання.

Російський журналіст Юрій Тимофєєв, якому не дозволили працювати на Олімпіаді в Сочі, в блозі на сайті «Грані.ру» розповів, як збирався поїхати на Олімпійські ігри вболівальником і подивитися, що побудували в столиці Зимової Олімпіади на його податки.

Для цього він купив за 200 рублів (це близько 6$) квиток в Олімпійський парк. Але крім квитка всім охочим приїхати в Сочі потрібно отримати ще й так званий паспорт уболівальника, який в мережі вже встигли назвати «фан аусвайс». А ось у ньому Тимофєєву без пояснення причин було відмовлено. Журналіст не єдиний, хто стикнутися з цією проблемою. І, як сказав в інтерв'ю Радіо Свобода керівник правозахисної організації «Агора» Павло Чиков, подібних звернень вже декілька.

Паспорт вболівальника є певним порогом, через який годі й переступити, тобто, можна отримати відмову. Відмова щодо проїзду росіянина по території своєї країни
Павло Чиков

«Паспорт вболівальника потрібен не для того, щоб розуміти, хто в'їжджає – просто мати інформацію і заносити в базу даних, з чим ще можна було б змиритися, хоча це вже викликає питання. Але паспорт вболівальника є певним порогом, через який годі й переступити, тобто, можна отримати відмову. Відмова щодо проїзду росіянина по території своєї країни», – зазначив він.

Серед тих, кому відмовлено в отриманні паспорта вболівальника – громадські активісти, члени опозиційних партій, правозахисники. Ще раніше, за словами Чикова, в самому Сочі були затримані за надуманими звинуваченнями екологи. Зокрема одному з них – Євгену Вітішку раптово замінили умовне покарання на реальне.

Правозахисників бентежить те, що дії проти громадських активістів мотивують турботою про безпеку спортсменів і гостей Олімпіади в Сочі й боротьбою з тероризмом. Проте, за словами головного редактора порталу «Агентура.Ру» Андрія Солдатова, методи російських спецслужб мало змінилися з часів Московської Олімпіади 1980 року.

Все це поєднується з досить жорсткими заходами контролю, які відомі російським спецслужбам з радянського часу
Андрій Солдатов

«Ми отримали докази , що починаючи ще з 2010 року ФСБ було поставлено завдання посилити можливості електронного стеження СОРМ. При чому як адресата, тобто клієнта цієї системи, були прямо названо відвідувачів Олімпіади. Все це поєднується з досить жорсткими заходами контролю, які відомі російським спецслужбам з радянського часу. Це складання різних списків. І взагалі співробітники ФСБ, коли виступали з коментарями з цього приводу, вони часто посилалися на досвід Олімпіади-80 в Москві. Ми прекрасно розуміємо, що завданням перед радянськими спецслужбами був контроль тих людей, які перебуватимуть на території Москви», – зазначив Андрій Солдатов.

44 лідери найбільших країн світу будуть присутні на церемонії відкриття ХХІІ зимових Олімпійських ігор, всього ж протягом двох олімпійських тижнів у Сочі побувають глави 60 держав. Вже відомо, що американський і французький президенти – Барак Обама і Франсуа Оланд британський прем'єр Дейвід Камерон не приїдуть через щільний робочий графік, а німецький канцлер Анґела Меркель через проблеми зі здоров'ям. Але бойкоту, подібного тому, що був під час московської літньої Олімпіади-80 не сталося. Журналіст Костянтин Еггерт каже, що тоді західні лідери бачили серйозні приводи для бойкоту, а зараз вони не хочуть сваритися з Росією.

Про повномасштабний бойкот мова не йде – ніхто не захотів взяти на себе відповідальність за серйозні погіршення відносин з Росією
Костянтин Еггерт

«Те, що лідери найбільших країн не поїдуть на церемонію відкриття і церемонію закриття, це, напевно, межа того, що політики заходу готові зробити для демонстрації свого незадоволення розвитком ситуації навколо громадянських прав у Росії. Однак про повномасштабний бойкот мова не йде – ніхто не захотів взяти на себе відповідальність за серйозні погіршення відносин з Росією», – констатував Костянтин Еггерт.

Ще не розпочавшись, Олімпіада в Сочі встановила рекорд – цього разу за сумою доходів від маркетингової програми. Вже зараз вона перевищила 1,3 мільярда доларів, що в півтора раза перевищує аналогічний показник зимових Ігор-2010 у Ванкувері.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG