Доступність посилання

ТОП новини

США готують санкції щодо Росії


Джон Керрі
Джон Керрі
Київ – В Україні у вівторок перебуватиме державний секретар США Джон Керрі, який змінив свій графік подорожей із огляду на останні події у Криму. Напередодні візиту у Держдепартаменті США заявили, що готують щодо Росії санкції і їх, найімовірніше, запровадять уже найближчим часом. Сам Джон Керрі раніше заявив, що своїми діями на території України Росія наражається на серйозні наслідки для своєї економіки. Експерти вважають, що Вашингтон може спонукати країни ЄС переглянути або й припинити свою співпрацю з компанією «Газпром», що зруйнує економіку Росії.

Росія обрала шлях агресії, незважаючи на безліч інших способів потурбуватися про російськомовних громадян в Україні, якщо для цього є реальні підстави, зазначив державний секретар США Джон Керрі напередодні візиту в Україну в ефірі телеканалу АВС.

«Росія напрошується на дуже серйозні наслідки для торгівлі, для інвестицій – на замороження активів, запровадження візових обмежень. На заходи з боку світової спільноти. Розглядаються всі можливі заходи, безсумнівно. Росія повинна розуміти, що все серйозно. Не можна просто взяти і поводитися так у 21-му столітті, не можна вдавати, ніби життя триває, як і раніше», – наголосив Керрі.

За словами очільника американського зовнішньополітичного відомства, Росія ризикує ізолювати себе у глобальному масштабі і тоді за агресію платитиме економіка, а відтак, громадяни.

Больова точка

США можуть спонукати країни Європейського союзу змінити свою політику на енергетичному ринку, припускає голова комітету економістів України Андрій Новак.
При всій віртуальній великомасштабності російської економіки, у неї є точка, удар по якій розсипле всю російську економіку. Ця точка називається «Газпром
Андрій Новак
«При всій віртуальній великомасштабності російської економіки, у неї є точка, удар по якій розсипле всю російську економіку. Ця точка називається «Газпром». Достатньо європейським споживачам «Газпрому» переглянути всі контракти у бік зменшення, або, взагалі, розірвання, а також переглянути усім партнерам «Газпрому» свою співучасть у проектах обхідних газопроводів – Північний і Південний потік», – зазначив Новак.

Такі дії могли б призвести до ланцюгової реакції, яка зруйнує цілу низку енергетичних компаній і банківську систему Росії, вважає Андрій Новак. На його думку, Кремль вже міг зробити висновки з того, як у понеділок світові гравці, присутні на фінансовому ринку Росії, почали позбавлятися від активів російських компаній та банків, чим знецінили їх на 10 відсотків.

США мусять виступити лідером – Палій

Утім, Росія нині перебуває під керівництвом людей, які не сприймають ніяких аргументів, крім сили, вважає політолог Олександр Палій. «Грубої сили у росіян явно менше, ніж у Сполучений Штатів, і явно менше, ніж у її європейських союзників. Тому, враховуючи, що відбувається шантаж не просто України, а шантаж усього світового порядку, США мусять виступили лідером і продемонструвати власну силу», – каже експерт.

Грубої сили у росіян явно менше, ніж у Сполучений Штатів, і явно менше, ніж у її європейських союзників
Олександр Палій
«Оптимальним було б направлення в Україну військових підрозділів Сполучених Штатів та їхніх союзників по НАТО для охорони в Україні об’єктів атомної енергетики та інших. Тоді ця агресія захлинеться дуже швидко», – наголошує Палій.

Раніше Керрі заявив, що «США будуть надалі діяти дипломатично». Між тим, США, Німеччина, Франція, Великобританія, Італія, Канада та Японія заморозили підготовку до саміту «Групи восьми», запланованого на червень у Сочі.

Північноатлантичний союз тим часом попередив Росію, що її воєнні дії проти України суперечать міжнародному праву. Північноатлантична рада НАТО засудила воєнну ескалацію Росії у Криму і висловила глибоке занепокоєння дозволом російського парламенту на використання воєнної сили Росії в Україні.

За останніми повідомленнями з Вашингтона, через останні події США тимчасово зупинили військове співробітництво з Росією, а також торговельні й інвестиційні переговори. Про це повідомили у Пентагоні й Управлінні торгового представника США.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG