Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія наполягає і на праві на самовизначення, і на дружбі з Україною


Заступник міністра закордонних справ Вірменії Шаварш Кочарян заявив у п’ятницю послові України в Єревані Іванові Кухті, що «принципова позиція Вірменії щодо права на самовизначення незмінна і була висловлена багато разів протягом багатьох років».

Водночас, як повідомила прес-служба МЗС Вірменії, урядовець також заявив послові, що «багатовікові відносини дружби народів Вірменії і України складають ті міцні підвалини, на яких вибудовується взаємодія між нашими країнами».

У повідомленні не уточнено, яким чином Єреван збирається поєднати це.

Розмова відбулася на прохання українського посла, повідомили в Єревані.

Раніше у п’ятницю в МЗС України повідомили, що вирішили викликати посла України у Вірменії Івана Кухту до Києва для консультацій у зв’язку з позицією президента Вірменії щодо анексії Росією українського Криму.

Також до міністерства викликали посла Вірменії в Києві Андроніка Манукяна, якому заявили, що відсутність чіткої заяви вірменської сторони щодо нелегітимності так званого референдуму у Криму «матиме негативний вплив на традиційно дружні двосторонні відносини між нашими державами».

Послові вручили ноту, в якій висловлено глибоку стурбованість із приводу позиції вірменської сторони, про яку повідомили на сайті президента Вірменії Сержа Сарґсяна за результатами його розмови з президентом Росії Володимиром Путіним.

У четвер прес-служба президента Вірменії повідомила, що Серж Сарґсян у розмові з колегою з Росії Володимиром Путіним у середу обговорив становище, що склалося після «референдуму» у Криму, і обидва «констатували, що це черговий зразок реалізації права народів на самовизначення шляхом вільного волевиявлення».

Президент Вірменії минулої осені під тиском Росії різко змінив свій тодішній курс на євроінтеграцію і замість парафування вже підготованої угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Європейським союзом оголосив, що країна вступатиме натомість до Митного союзу під проводом Росії.

Вірменія також неофіційно підтримує Нагірний Карабах – сепаратистський регіон у сусідньому Азербайджані, де живуть переважно місцеві вірмени, – хоча при цьому не намагається формально анексувати його. Азербайджан вважає цей регіон територією, що окупована Вірменією.
XS
SM
MD
LG