Доступність посилання

ТОП новини

Росія не вірить у снайперів від Януковича


Сергій Лавров
Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров не довіряє інформації українських офіційних осіб про те, що снайпери, які стріляли по демонстрантах у Києві в лютому, діяли за наказом колишнього президента України Віктора Януковича. За твердженням російського міністра, «величезна кількість доказів» суперечить заяві української влади.

Виступаючи у Москві, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив журналістам, що «правда про снайперів повинна бути встановлена транспарентно і у всій її повноті». Він стверджує, що існує «величезна кількість доказів», які суперечать заявам нинішньої української влади про участь снайперів «Беркута», вірних колишньому президентові Віктору Януковичу, у вбивстві близько сотні людей на Майдані наприкінці лютого.

«Я не збираюся судити, наскільки достовірні і обґрунтовані заяви, які були зроблені. Принаймні, вони суперечать величезній кількісті доказів про протилежне», – заявив російський міністр.

Раніше Росія заявляла, що в обстрілі винні українські ультранаціоналісти, які намагалися посіяти хаос.

Глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив у четвер, що йшлося не лише про наказ українського президента вірному йому «Беркуту» стріляти по демонстрантах, але і про те, що є всі підстави вважати, що у плануванні і здійсненні заходів щодо так званої «антитерористичної операції» в Києві під час масових акцій протесту в лютому 2014 року брали участь групи співробітників ФСБ Росії.

Масові вбивства людей відбувалася за прямого керівництва Януковича – Наливайченко

«Спланована у вигляді антитерористичної операції фактично організація масових вбивств людей відбувалася безпосередньо і за прямого керівництва колишнього президента Януковича», – сказав він на прес-конференції за попередніми підсумками розслідування масових вбивств у центрі Києва 18-20 лютого.

За словами Наливайченка, в українських органів слідства є обґрунтовані підстави вважати, що саме російські групи, що перебували на одному з полігонів СБУ, брали участь у плануванні та здійсненні заходів щодо так званої «антитерористичної операції».

За його словами, для цих груп, було виділене проживання і охорона, а також урядовий зв’язок, а екс-голова СБУ Олександр Якименко «неодноразово приїжджав на доповідь до цих груп».

Як повідомив Наливайченко, українська сторона звернулася до Слідчого комітету Росії з проханням дати відповідь, що робили 26 співробітників ФСБ Російської Федерації на полігоні СБУ, у грудні минулого року, а також надати їхні звання і посади, а також 6 співробітників, громадян Російської Федерації, які перебували в Україні в середині січня 2014 року.
Російські ЗМІ повідомили, що у Федеральній службі безпеки Росії заперечують причетність своїх співробітників до подій на Майдані в Києві.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG