Доступність посилання

ТОП новини

Керрі: українські питання не можна вирішувати без України


Держсекретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Держсекретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Лондон Держсекретар США Джон Керрі після зустрічі з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим у неділю в Парижі заявив, що українські питання не можна вирішувати без участі України, у той час як у Києві висловлюють стурбованість тим, що Росія намагається нав’язати Україні внутрішню й диктувати зовнішню політику.

У порівнянні з лондонським раундом переговорів Керрі-Лаврова два тижні тому, паризька зустріч може видаватися поступом за рахунок українських інтересів, хоча держсекретар Сполучених Штатів Джон Керрі намагався такі побоювання розвіяти.
Принцип дуже простий – жодних рішень про Україну без України
Джон Керрі
«США консультуються з українським урядом на кожному кроці у цьому процесі, Ми не погодимося на шлях уперед, якщо за столом не буде присутній законний уряд України. Принцип дуже простий: ніяких рішень про Україну без України», – заявив Керрі після переговорів у Парижі.

Проте вирішування українських питань без участі українського уряду – це саме те, що наразі цілком відповідає інтересам Москви. Росія усіляко уникає переговорів із представниками Києва за винятком єдиної досі зустрічі керівника МЗС Росії Сергія Лаврова з українським міністром закордонних справ Андрієм Дещицею у Гаазі тиждень тому.

Російський міністр також наполегливо намагається не згадувати про окупацію Криму, натомість наголошуючи у Парижі про існування буцімто внутрішньополітичної кризи в Україні.

«Ми погодилися, – стверджував Лавров, – що треба допомагати українцям досягати домовленостей»… А далі російський міністр виправився і заговорив не про досягнення домовленостей, а про «втілення домовленості 21 лютого».

Переведення стрілок

Таким чином Москва далі не визнає рішень українського парламенту про усунення з президентської посади Віктора Януковича і намагається перевести міжнародні переговори з теми російської агресії на тему української внутрішньої політики.

Україна назвала неприйнятним повчання Москви про те, як українці повинні вести свої внутрішні справи і визначатися із зовнішньополітичними пріоритетами. У відповідь на російські вимоги, аби Україна схвалила Конституцію з проголошенням постійної позаблоковості, федеративного устрою та підвищення статусу російської мови, українське міністерство заявило, що Москва поводиться як окупант, котрий вимагає від України повної капітуляції.

Міністр Лавров заявив у неділю в Парижі, що готовий до нових зустрічей з держсекретарем Керрі. Проте дотеперішні переговори двох сторін виявили, що Москва готова вести мову лише про те, що росіяни вважають українськими проблемами, натомість не згадуючи про дії самої Росії, засуджені міжнародною спільнотою на рівні ООН.

Головний редактор журналу «Український тиждень» Алла Лазарєва, яка стежила за переговорами у столиці Франції, каже про недоліки європейської системи безпеки, виявлені реакцією Заходу на українську кризу. «Нинішня система безпеки у Європі абсолютно не пристосована до вимог часу. Щодо Росії Захід оглосив санкції, але французькі фахівці кажуть, що справді дієві кроки проти російських стратегічних інтересів можливі лише тоді, якщо Росія наважиться на військове вторгнення в інші регіони України. А тим часом тривають розмови, які відбуваються дужке важко і учасники яких один одного не розуміють», – зауважує Алла Лазарєва.

США та європейські союзники не визнають російської анексії Криму і погрожують новими санкціями у разі продовження російської агресії.

Американський політолог Ієн Бреммер каже, що переговори Лаврова-Кері не лише нічого не досягли, але й підтвердили, що Москва не збирається повертати Україні захоплену територію і не хоче визнавати український уряд, який був утворений замість контрольованого Росією режиму Януковича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG