Доступність посилання

ТОП новини

Ахметов – миротворець на Донбасі?


У Донецьку цієї ночі основним ньюзмейкером став олігарх Рінат Ахметов. Він узяв на себе роль миротворця і переговорника між силовиками і сепаратистами, які досі утримують будівлю обласної облдержадміністрації. Напередодні проросійські активісти проголосили у захопленій адмінбудівлі «Донецьку республіку».

Після того, як силовики відібрали у сепаратистів будівлю СБУ в Донецькій області, Рінат Ахметов приїхав до заблокованої облдержадміністрації, щоб стати миротворцем. Серед основних тез, які олігарх озвучив у спілкуванні із сепаратистами, – необхідність переговорів із силовиками, щоб не допустити штурму адміністрації, дотримання єдності України. Ахметов закликав вирішувати проблеми Донецького краю не сепаратизмом, а діалогом. Під цими гаслами він взяв із собою на перемовини із силовиками кількох представників сепаратистів. Вони попрямували до щойноствореного антитерористичного штабу в обласному управлінні міліції.

З іншими проросійськими активістами лишився народний депутат від Партії Регіонів Микола Левченко. Саме Левченко свого часу допоміг Павлу Губарєву вперше отримати слово на так званій «народній трибуні» та на засіданнях місцевої влади, після чого той проголосив себе «народним губернатором». Пізніше Губарєва затримали правоохоронці й зараз він перебуває під арештом у Києві.

Сепаратисти роззброюватися відмовилися

Під ранок напруження під облдержадміністрацією спало. Всю ніч до цього сепаратисти готувались до штурму, передумови для якого були. Посилені загони правоохоронців минулої ночі очистили від сепаратистів будівлю СБУ. Триває антитерористична операція, про яку заявляв глава МВС України Арсен Аваков. Міліції допомагають спецпризначенці, серед яких Державна служба охорони. Після очищення будівлі СБУ силовики закликали сепаратистів залишити приміщення обласної адміністрації і здати зброю.

Сепаратисти на ці умови не погодились, всю ніч вони скликали людей, збирали плитку та каміння й укріплювали барикади. Наразі під облдержадміністрацією перебувають люди з битками, є «коктейлі молотова», достеменно невідомо, чи є вогнепальна зброя у сепаратистів. Наразі всі очікують на результат переговорів із силовиками. Проте, судячи з ситуації, лише на рішенні – штурмувати чи не штурмувати – перемовини не вичерпаються.
Версія з проросійською позицією Ахметова теж не виключається – вона не суперечить відстоюванню ним його особливого становища на Донбасі

Донецькі аналітики укріпилися у свої попередніх висновках, що вся нестабільність на Донбасі підтримується силами місцевої політичної еліти, зокрема, Партії регіонів (як бачимо, її обласний очільник, Микола Левченко, теж прибув на переговори з сепаратистами). Регіонали, як вважають оглядачі, розхитують ситуацію, бо не отримали певні гарантії від нової влади після втечі з України Віктора Януковича. Як прогнозують експерти, Рінат Ахметов та інші «зацікавлені особи» насправді домовлятимуться не про відмову від штурму ОДА, а про певні преференції собі. А напружена ситуація з адміністрацією стане важелем тиску з їхнього боку. Водночас версія з проросійською позицією Ахметова теж не виключається – вона не суперечить відстоюванню його особливого становища на Донбасі.

Не варто нехтувати й тим, що вчора вдень у Донецьку була екс-прем’єр, кандидат на президента України Юлія Тимошенко. За її словами, вона зустрічалась із представниками місцевої влади. Інформацію про зустріч із Рінатом Ахметовим вона, щоправда, спростувала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG