Доступність посилання

ТОП новини

Через сепаратистів донеччани можуть залишитись без соцвиплат


Донецьк – Через останні події в регіоні можуть бути проблеми з соціальними виплатами для населення. При цьому, ситуація на Донеччині залишається складною – все частіше жителі відчувають наслідки війскових дій на своєму житті. Прихильники самопроголошеної республіки продовжують агітацію і вже визначились із формою бюлетенів для незаконного референдуму.

Звечора антитерористична операція в активній фазі розпочалась у Маріуполі.
За словами очевидців та місцевих колег, там йдуть бої з сепаратистами, вони перекривають вулиці покришками й тролейбусами, проте міську раду вдалось звільнити.

У Слов'янську цієї ночі українські сили антитероричтичної операції пішли в атаку, про це говорять місцеві жителі – вони вночі чули постріли, вибухи й шум пересування важкої техніки і бачили сигнальні ракети. Також жителі повідомляють про бої біля Слов'янська у селищі Андріївка. Про результати операції силовики поки що не повідомили.

У Донецьку сепаратисти видають зброю всім охочим, про це повідомлялось раніше, вчора ввечері про це сказав і експерт Дмитро Тимчук, лише в самому Донецьку було пограбовано дві крамниці зброї.

Настрої у населення відповідні – у Слов'янську люди бояться виходити на вулицю, іноді, через бої, навіть лишаються ночувати на роботі, а проблеми з банками і транспортом тільки погіршують ситуацію. Через проблему з телебаченням (деякі абоненти досі не мають доступу до українських каналів) частина людей дезінформована.

Через ситуацію з банками така проблема постала вже на офіційному рівні – в обласній адміністрації визнали, що складнощі вже є.

В першу чергу вона торкнеться північних районів області (саме там відбуваються активні антитерористичні заходи), у Слов'янському районі через дії самопроголошеної республіки вже зупинилась виплата пенсій. При цьому, за словами держслужбовців, якщо не припиняться напади на відділення банків та інкасаторські машини, а також на установи зв'язку і державної влади, усі соціальні виплати в регіоні можуть бути паралізовані.

Референдум готують

Попередній референдум-опитування показав, що на Донеччині майже 73% людей виступає за єдність України. Проте, це не зупинило підготовку сепаратистами референдуму, призначеного на 11 травня. Зараз представники самопроголошеної республіки намагаються захопити виборчі дільниці, а в деяких містах відповідними рішеннями їм допомагає місцева влада.

Нарешті відоме питання, яке хочуть винести на незаконний референдум, бо раніше точились дискусії щодо кількості й змісту питань. Питання буде єдине: «Чи підтримуєте ви Акт про державну самостійність Донецької народної республіки?». При цьому, жодних водяних знаків або бодай якихось захисних елементів бюлетені не мають – їх можна безперешкодно роздрукувати у будь-якій кількості. Як заявили у самопроголошеній республіці, списки виборців вони уже мають і загалом до референдуму готові.

«Референдум» на сході України готують і координують з Росії – СБУ

Тим часом Служба безпеки України повідомила, що отримала беззаперечні докази підготовки і координації російською стороною заходів із проведення у східних областях України так званого «референдуму» зі створення «Донецької народної республіки» із заздалегідь відомими результатами.

Як повідомляє прес-служба СБУ, про це, зокрема, свідчить запис розмови керівника руху «Русское единство» Олександра Баркашова (Москва) з лідером незареєстрованої організації «Православний Донбас» Дмитром Бойцовим (Донецьк).

У розмові Бойцов просить підтримки російських військових для успішного проведення так званого «референдуму» 11 травня. Натомість Баркашов пропонує сфальсифікувати результати опитування, «намалювати 100% «за».

У розмові присутня ненормативна лексика, попереджають в СБУ.

До повідомлення додано аудіофайли з субтитрами російською, англійською і німецькою мовами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG