Доступність посилання

ТОП новини

Влада Донеччини готується до провокацій на 9 травня


Донецьк – У четвер правоохоронці знайшли тіло загиблого патріота з Донеччини, якого напередодні викрали озброєні люди. Це вже не перша жертва від рук прихильників так званої «Донецької народної республіки», а самопроголошений «губернатор» Павло Губарєв пропонує і далі брати заручників. У той же час, Донеччина – один із регіонів, у яких СБУ прогнозує масштабні провокації на 9 травня. Через це в області скасували всі заходи за участі дітей, а також посилено охоронятимуть громадський порядок.

У четвер протягом всього дня відбувались активні дії в центрі Маріуполя. Там вже вкотре міська рада опинилась на короткий час під контролем сепаратистів. Хоч днем раніше МВС звітувалось, що місто вони контролюють, сепаратисти з боєм відстоювали міську раду. Вони палили покришки і автомобілі, про це говорять місцеві мешканці.

Військові взяли місто у щільне кільце, а міську раду під вечір знову звільнили від прихильників самопроголошеної республіки.
Cиловики звільнили від сепаратистів міськраду у Маріуполі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

«Референдум» не переноситься?

А от у Донецьку керівництво так званої республіки постановило, що переносити свій незаконний «референдум» не збирається, попри пораду Володимира Путіна.

При цьому у так званій республіці заявили, що готують другий етап референдуму – про приєднання області до Росії. Місцева влада референдуму не опирається, а Сергій Тарута, голова облдержадміністрації, заявив, що не бачить небезпеки у псевдореферендумі.

У четвер представники самопроголошеної республіки захопили регіональний телеканал «Донбас», заявивши, що тепер він належить «республіці». При цьому, продовжується тиск на ЗМІ, а також виборчі комісії, що вже утворюються до президентських виборів.

Викрадення людей триває

На Луганщині в четвер знайшли тіло Валерія Сала, викраденого сепаратистами напередодні. Ситуація зі зникненнями людей дедалі більше схожа на цілеспрямоване полювання на українських патріотів у регіоні. Валерій Сало був одним із проукраїнських патріотів Красного Лиману, він очолював там місцеву «Просвіту», про це Радіо Свобода розповіла заступник голови обласної «Просвіти» Марія Олійник.

Вона повідомила, що днем раніше Валерія Сала серед дня викрали невідомі зі зброєю. Подібні викрадення в області відбуваються щодня, за останні дні так само зникли активіст донецького Євромайдану, довірена особа Олега Тягнибока в Макіївці, а у Слов’янську в полоні опинилась знімальна група українського телеканалу. При цьому, звільнені шахтарі, яких катували в обласній адміністрації, стверджують, що агресія і тортури були викликані проукраїнською позицією полонених. Самопроголошений «губернатор» Павло Губарєв при цьому закликає і далі брати заручників.

Населення намагається поїхати зі Слов’янська та Краматорська, також полишають область і проукраїнські активісти через небезпеку власному життю. При цьому, шахтарі заявляють, що готові протидіяти сепаратистам, і незадоволені проханнями місцевої влади припинити антитерористичну операцію.

В регіоні тривають напади на крамниці та банки, відповідно, погіршення криміногенної ситуації бентежить місцеве населення. Зі свого боку, українські патріоти вдалися до партизанських методів – невідомі у ніч на четвер знищили частину віддрукованих бюлетенів для так званого «референдуму». А от СБУ запобігла переказу крупної суми грошей від російського Міноборони донецькій фірмі. У Службі безпеки України заявляють, що це канал поставки грошей сепаратистам.

Підготовка до 9 травня

Про провокації та можливі теракти говорять переважно представники київської влади. Місцева уникає подібних розмов, проте міський голова Донецька вже переніс дитячі заходи на невизначений термін, загалом, діти в урочистостях не братимуть участі.

Через можливу небезпеку у Донецьку закриваються торговельні центри, така ситуація в місті виникає вперше. У МВС повідомляють, що, за їхніми підрахунками, в урочистостях візьме участь близько 26 тисяч жителів області, їх охоронятимуть майже 900 міліціонерів (це на 300 менше, ніж під час охорони одного з проукраїнських мітингів лише в Донецьку).

При цьому, у МВС наполегливо просять громадян не брати участь у провокаціях із поваги до ветеранів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG