Доступність посилання

ТОП новини

ЄС має диверсифікувати не тільки постачальників газу, але і маршрути – Баррозу


Криза в Україні знову продемонструвала, що для Європи енергетична незалежність є надзвичайно важливою. Про це заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. За його словами, Європейський союз повинен диверсифікувати не тільки постачальників газу, але й маршрути.

«Наступної зими ми координуватимемо наші зусилля щодо збільшення запасів газу, диверсифікації джерел постачання, потенціалу скрапленого газу так само, як і щодо безпеки постачання на регіональному рівні та на рівні ЄС. Європейський Союз повинен зменшити свою залежність від конкретних постачальників, диверсифікувати джерела енергії, диверсифікувати джерела постачання і маршрути постачання, йдеться про південний газовий коридор», – говорить президент Єврокомісії.

«Шість країн Євросоюзу залежать від Москви, як від єдиного постачальника», – каже Баррозу. За його словами, наразі Росія експортує 80% своє нафти і 70% газу до ЄС. «Прибутки від цієї торгівлі є ключовими для російського бюджету. Саме тому упродовж останнього місяця ми наголошували, що енергетика не може застосовуватися, як політична зброя», – наголосив президент Єврокомісії.

Сьогодні комісар ЄС з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив, що Москва не повинна використовувати ціну на газ як політичну зброю проти України. Еттінґер також попередив Київ, що монопольна енергетична залежність від російського газу робить Україну вразливою і змушує платити вищі ціни. Він також заявив про необхідність для ЄС стабільної енергетичної політики.

Раніше Еттінґер заявлялв, що газовий сектор не підходить для списку можливих санкцій проти Росії. За його словами, попри кризу, ЄС продовжуватиме газове партнерство з цією країною.

Російський «Газпром» виставив «Нафтогазу України» попередній рахунок за червень у розмірі 1,66 мільярда доларів. За даними російської компанії, борг України наразі становить близько 3,5 мільярда доларів.

Український прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова сплатити рахунки за російський газ упродовж десяти днів після підписання з «Газпромом» документу, яким буде продовжено колишню ціну на газ у 268,5 доларів за тисячу кубів.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG