Доступність посилання

ТОП новини

Спроба номер два: чи передумали у Раді щодо урядових ініціатив?


УДАР і ВО «Свобода» не готові голосувати за урядові проекти змін до бюджету, якщо у них не врахують побажання цих фракцій. Про це дізналося Радіо Свобода. Очікується, що на засіданні парламенту в четвер, яке триватиме у закритому режимі, саме розгляд змін до бюджету буде одним із ключових питань. Депутати також планують розглянути заяву прем’єра Арсенія Яценюка про відставку. У цьому питанні колишні партнери по коаліції одностайні: глава уряду має працювати далі.

Серед питань, які планують розглянути на позачерговому засіданні Ради у четвер – розслідування на місці катастрофи малайзійського «Боїнга». Раніше цього тижня віце-прем’єр Володимир Гройсман висловив сподівання, що парламент ратифікує угоду, яка допустить до місця аварії міжнародну поліцейську місію. Донині ця територія недоступна для слідства через обстріли з боку проросійських бойовиків.

Водночас ключове питання, яке, як припускають деякі депутати, стане також і найскладнішим на засіданні, – розгляд урядових ініціатив, провалених на засіданні 24 липня. Мова йде про зміни до держбюджету, які дозволили б дофінансувати видатки на антитерористичну операцію із резервного фонду, зміни до Податкового кодексу і проект закону про реформування системи управління ГТС.

Уряду радять звернути увагу на заможних

В УДАРі кажуть: підтримати ініціативи кабміну готові, якщо уряд врахує пропозиції фракції. За словами депутата Павла Розенка, зауваження його фракції стосуються саме змін до держбюджету.

«Ми вважаємо неприпустимим ініціювати безоплатні відпустки представників бюджетної сфери – вчителів, лікарів, працівників культури, соціальної сфери. Ми також вважаємо недоцільним скасовувати індексацію пенсій та грошових доходів громадян, адже це б’є, в першу чергу, по малозабезпечених категоріях наших громадян», – каже «ударівець».

«Третє питання – питання щодо недоцільності зняття 1,5 мільярда гривень із центрів зайнятості. Це може призвести до того, що вже з жовтня люди не отримуватимуть допомогу з безробіття», – додав Павло Розенко у розмові з Радіо Свобода.

Зауваження до обмеження соціальних видатків мають і у ВО «Свобода». Там вважають, що видатки на критично важливі статті уряд мав би збільшувати за рахунок розширення оподаткування заможних громадян. Та й узагалі: такі проекти, як вважають у фракції, уряд мав би розробляти спільно з парламентом.

Окремі претензії у «Свободі» мають до законопроекту щодо ГТС, який передбачає створення для управління нею компанії-оператора, серед співвласників якої мають бути і західні партнери. Народний депутат Юрій Сиротюк стверджує: конструктивного обґрунтування ця пропозиція уряду не має.

«Якщо і треба робити якісь кроки щодо ГТС, хоча нашій програмі будь-яка форма відчуження ГТС суперечить, ми все-таки не вважаємо, що це треба зв’язувати в один пакет, це рішення потребує дуже серйозного, зваженого підходу», – вважає «свободівець».

«Втікати з корабля неправильно»

Попри зауваження до урядових ініціатив, ані в УДАРі чи «Свободі», ані, тим більше, у фракції «Батьківщина» голосувати за відставку Арсенія Яценюка з посади прем’єра не планують. «Цей уряд має виконувати свої повноваження, доки не буде обрано новий парламент і сформована нова коаліція. Зараз втікати з корабля не зовсім правильно для премʼєр-міністра», – каже зокрема Юрій Сиротюк.

Водночас, на думку політичного експерта Костянтина Матвієнка, прогнози щодо розгляду заяви Яценюка про відставку неоднозначні.

«Все залежатиме від порядку денного, тобто в якому порядку розглядатимуться питання, – зазначає експерт. – Якщо першим на розгляд винесуть питання про відставку прем’єр-міністра, то, очевидно, 226 голосів воно не набере. Якщо ж спершу голосуватимуть за урядові закони і якщо за них, зрештою, не проголосують, Яценюк буде наполягати на своїй відставці і тоді шанси на те, що за відставку таки проголосують, зростають».

Як очікується, перед голосуванням фракції матимуть зустріч із прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Раніше проти відставки Яценюка висловився зокрема президент України Петро Порошенко.

За останніми даними, уряд пропонує за рахунок змін до бюджету виділити із резервного фонду на АТО й дотичні питання близько 11,9 мільярда гривень. Раніше мова йшла про 16,9 мільярда гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG